Алтернатива Настани

НМСМ и Мрежата Стела ја презентираа Анализата за родови (не)еднаквости помеѓу младите

  Националниот младински совет на Македонија – НМСМ и Мрежата Стела денеска ја презентираа нивната „Анализа на родовите (не)еднаквости низ призмата на младите во Северна Македонија“.     Студијата се фокусира на родовата сензибилност на младите, односно родовите стереотипи и предрасуди кои ги имаат младите лица и нивното влијание врз родовите нееднаквости во општеството. Истата […]

Вести Македонија

Трибини и работилници за унапредување на менталното здравје кај младите

  Град Скопје го реализираше вториот настан од серијата трибини, работилници и истражувања насочени кон унапредување на менталното здравје на младите, со особен акцент на зајакнување на капацитетите на средните училишта за препознавање, намалување и спречување на врсничкото насилство.      На трибината, на тема како да се намали врсничкото насилство кај младите, членовите на […]

Вести Македонија Ударни вести

МЗ: Млади, вакцинирајте се! Сè повеќе млади развиваат тешка клиничка слика од Ковид-19

  Се намалува старосната граница на заразени од коронавирус кои развиваат тешка клиничка слика на болеста. Меѓу последно евидентираните хоспитализиции и смртни случаи предизвикани од компликации на Ковид-19 во земјава има сè повеќе млади лица, кои се на удар и во најголем ризик во четвртиот бран на пандемијата предизвикан од делта мутацијата на вирусот. Ниската […]

Вести Македонија Ударни вести

Пендаровски: Оспособување на младината за активно учество во процесот на донесување одлуки

  Претседателот Стево Пендаровски се обрати на завршната конференција во рамки на проектот  „Оспособување на младината за активно учество во процесот на донесување одлуки“.     “Станува збор за навистина значаен проект кој го актуелизира прашањето за вклученоста на младите во најважните процеси во едно општество и има за цел да помогне во изградбата на […]