Вести Македонија Став Ударни вести

Не е “семејна драма”, фемицид е! – Бојана Јовановска

  Во трката за поголема читаност, целосно се занемарува суштината на случаите на родово базирано насилство и гласот на жртвата се става во втор план, а многу често и се прави нејзина ревиктимизација, пишува Бојана Јовановска за Республика. Родово базираното насилство, како феномен, сè повеќе го наоѓа своето место во јавниот наратив, што значително се […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Кога непостапувањето е убиство – Бојана Јовановска

  Неказнување на сите форми на родово базирано насилство ја зголемува недовербата во институциите и го охрабрува повторувањето на насилството и негово кулминирање во фемицид, пишува Бојана Јовановска за Республика. „Држава што не постапува е држава што убива“ е еден од слоганите кои изминативе две години се слуша на протестните осмомартовски маршoви во главниот град. […]