Вести Македонија Ударни вести

Во Дрисла денеска се уништени 67 илјади дози вакцини со изминат рок на употреба

  На депонијата Дрисла денеска се уништени 67 илјади дози вакцини Фајзер, Астра Зенека и помал дел Синофарм, со изминат рок на употреба, информираат од Министерството за здравство.   Уништувањето на вакцините се реализира во неколку фази, почнувајќи од денеска, а ќе продожи и во текот на следната недела кога ќе бидат уништени уште 200 […]

Вести Македонија Ударни вести

Медицинскиот отпад во Дрисла наместо да се согорува ќе се стерилизира и депонира

  Медицинскиот отпад наместо да се согорува ќе се стерилизира и депонира. Ова е можноста на новиот стерилизатор што денеска се промивира во Јавното претпријатие Дрисла. Стерилизаторот има капацитет од 2000 литри, односно, може да третира отпад од 350 килограми на еден час и ги задоволува целосно дневните потреби на депонијата.     „За Скопје […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Шилегов: Дрисла повеќе не го труе Скопје

  – Денес говориме за Дрисла – депонијата која девет години беше симбол на криминалот на ВМРО-ДПМНЕ, најопасен загадувач на воздухот во Скопје и опасност по здравјето на граѓаните. Скопската депонија беше извор на загадување каде се гореше и складираше опасен отпад, а нејзината криминална продажба и управување го доведуваа здравјето на скопјани во ризик. Ова […]

Вести Македонија Ударни вести

Град Скопје: Во Дрисла не се согорува опасен отпад без дозвола

  После долго време на некомпетентност и негрижа во работењето, за само една година откако Дрисла се врати во надлежност на Град Скопје, ова јавно претпријатие прерасна во санитарна депонија која применува современи технологии за управување со отпадот, а целокупниот нејзин економски потенцијал е ставен исклучиво во служба на граѓаните. Откако ЈП Дрисла е повторно […]

Вести Македонија Ударни вести

Шилегов: Ја вративме ДРИСЛА на Град Скопје

  Градоначалникот Шилегов на денешната прес-конференција соопшти дека по двегодишна тешка, напорна, но истовремено и искрена и принципиелна борба  депонијата „Дрисла“ е вратена во системот на Град Скопје.     “Со ова решение од Централен регистар денеска и официјално завршува деветгодишната авантура на ВМРО-ДПМНЕ со која овој моќен градски капацитет беше даден на користење на […]