Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

ФИТР и Рош Македонија со нов хакатон за иновативни решенија во е-здравство

    Фонд за иновации и технолошки развој објави повик за учество на првиот хакатон „Е-Здравство“ на кој ќе се бараат креативни решенија за подобрување на здравјето на граѓаните. Проектот се реализира во рамките на Програмата за корпоративна иновативност на ФИТР, во соработка со вториот корпоративен партнер Рош Македонија и Министерството за здравство. На хакатонот […]

Вести Македонија Ударни вести

ФИТР и “Семос”: Бесплатни обуки за 1.000 лица за вештачка интелигенција

  „Семос Едукација“ и Фондот за иновации и технолошки развој започнуваат партнерски проект за развивање и поголема имплементација на вештачката интелигенција во државата. Преку бесплатна едукација 1.000 средношколци од 17 и млади до 29 години ќе имаат можност да учат како да ја применат вештачката интелигенција во секојдневното живеење и работење. Проектот предвидува посети на […]

Вести Македонија Ударни вести

ФИТР стратешки партнер на Amazon Web Services

  Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) стана првиот стратешки партнер на Amazon Web Services (AWS) за Северна Македонија. Преку новата соработка со глобалната водечка клауд (cloud) платформа, корисниците на ФИТР, особено стартапите во државата, ќе имаат низа придобивки, меѓу кои и кредити за користење на инфраструктурата на клауд платформата. -Партнерството со Amazon Web […]

Вести Македонија Ударни вести

ФИТР воведува нов механизам за поддршка на млади талентирани деца

  Фонд за иновации и технолошки развој организираше консултативна дебата за новиот механизам за финансиска поддршка на младите креативци. ФИТР подготви  „Правилник за финансиска поддршка на научно-технолошката извонредност и претприемништвото кај учениците и младите“ – нацрт документ кој има за цел да ги утврди правилата според кои ќе се доделува финансиска и техничка помош на […]