Вести Македонија Став

Петиција за дозвола за користење на јавен транспорт во придружба на миленик

  Асоцијацијата за згрижување и вдомување на животни „Бездомни животни без граници“, покренува граѓанска иницијатива за инклузивен јавен транспорт во кој има место и за домашните миленици. Поднесовме предлог на платформата на МојГрад до советниците на Зелен Хуман Град, за да биде истиот презентиран во советот на Град Скопје и конечно јавниот превоз во градот […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Нуредини: Чистење на дивите депoнии и транспорт на отпадот од НП Шар Планина

  “Денес заедно со директорот на Управата за животна средина при МЖСПП Хисен Џемаили и директорот на ЈУНП „Шар Планина“ Ибрахим Дехари направивме обиколка на активностите за чистење на дивите депoнии и транспорт на отпадот на дел од предвидените локациите што се наоѓаат на територијата на националниот парк Шар Планина”, изјави Министерот за животна средина […]

Вести Македонија Ударни вести

Санкционирани 60 неисправни возила со кои се врши јавен превоз

  Министерството за внатрешни работи во рамки на оперативната акција „Дозвола“  во текот на вчерашниот ден спроведе зајакната акциска контрола на територијата на Република Северна Македонија на возила со кои се врши јавен превоз на патници. „Контролирани се 576 автобуси и други возила со кои се врши јавен превоз, а неисправност е утврдена кај 60 […]

фото БГНЕС
Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Утре ќе бидат транспортирани останките на загинатите во Бугарија – идентификувани сите 45 жртви

  Заменик-главниот обвинител и директор на Националната истражна служба Борислав Сарафов за БТА изјави дека веќе се идентификувани сите 45 жртви на автобусот што се  запали на автопатот Струма. Нивната идентификација е направена со ДНК профили.  Вчера, со указ на јавниот обвинител, дадено е одобрение посмртните останки на жртвите да им бидат предадени на претставници […]

Вести Македонија

ВЕЛОСИПЕДОТ СЕ УШТЕ НАЈМУДРА ОПЦИЈА ЗА ТРАНСПОРТ

Светскиот ден на велосипедистите оваа година Град Скопје го дочека справувајќи се со предизвиците на светската пандемија на коронавирусот која го наметна велосипедот како најбезбедно превозно средство од аспект на превентивната заштита од Ковид-19. Во тек е јавниот повик за субвенционирање за купување на велосипед за жителите на Скопје кој градот ко распишува веќе неколку […]