Алтернатива Настани

Нов едукативен и практичен прирачник за финансиска писменост од младите за младите

  Бројни истражувања покажуваат дека на младите им е потребна поголема финансиска писменост. Особено во кризни и турбулентни времиња, знаењата и вештините поврзани со финансиите се од клучна важност за нашето секојдневно живеење. Имено, финансиската писменост на возрасните кај нас изнесува 56% од максимумот што е значително пониско во споредба со возрасните од Европската Унија […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Објавен првиот прирачник за предавање на контроверзни теми во училница

    Предавање и дискусија на контроверзните теми се уште претставува предизвик за наставниците од училиштата во нашата земја, па затоа дури 86% од учениците никогаш немале можност да разговараат за тековни општествени прашања во рамки на образованието. За да се надмине ваквата состојба, Здружението LEAD  го издаде првиот прирачник за предавање на контроверзни теми […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Промовиран прирачникот „Живот со аутизам – Предизвици и стратегии за поддршка“

  Во Кабинетот на Претседателот беше промовиран двојазичен прирачник  за семејства на деца со аутистичен спектар на нарушување  „Живот со аутизам – Предизвици и стратегии за поддршка“. Прирачникот е резултат на долгогодишна посветена работа на авторите доц. д-р Стојан Бајрактаров, доц. д-р Насер Дурмиши, д-р сци Силвана Филипова и Билјана Крстевска-Кокорманова, а негови рецензенти се […]

Вести Македонија

Прирачник на МФ за „Купувам домашно“

Со цел стимулирање на купување домашни производи, а со тоа и поддршка на македонското стопанство во услови на COVID-19 кризата, домашната платежна картичка е наменета исклучиво за македонски производи и услуги, додека повратот на ДДВ преку МојДДВ за македонски производи е покачен од 15% на 20%. За да се информира јавноста што се спаѓа под […]