Вести Македонија Ударни вести

Грковска: Образовен систем без корупција е предуслов за напредок на нашата држава

  „Важно е секој лидер да поседува вештини и знаења за ефикасно справување со коруптивните практики и тоа да го применува во своето работење, редовно и бескомпромисно. Таквото промовирање на етичко лидерство и добро владеење е најдобриот вид антикорупциско образование. Образование кое може да придонесе за развој на општество без корупција, каде што секој има […]

Колумна Став Текстови

Образовниот систем во Македонија: вистинска научна заедница или фарса? – Артан Лимани

  Деполитизацијата и акцентот на научни истражувања ќе го насочат образованието на правиот пат. Зборот универзитет потекнува од латинскиот збор „universitas” што значи научна заедница или заедница на научници или мислители. Првите регистрирани заедници на студенти и професори се сметаат дека се случиле во Универзитетот Ал-Каравијин во Мароко и во Универзитетот во Болоња во Италија. Се верува дека првиот докторат е издаден […]