Вести Македонија Ударни вести

Синдикатите на протест: Минимална плата 18.000 денари или генерален штрајк!

  Претседателството и Советот на Сојузот на синдикати на Македонија,  заедно со штрајкувачките одбори денеска го блокираа центарот на Скопје, во знак на незадоволство од предлогот на работодавачите за методологијата на минималната плата. За синдикатот предлогот е неприфатлив бидејќи нивните пресметки покажале дека минималната плата би се зголемила на 16.164 денари, а синдикатот бара минималната […]

Вести Македонија Ударни вести

Законот за минимална плата на ССМ поддржан од партијата ДОМ

  Претседателот на ССМ, Дарко Димовски и пратеничката и воедно и претседателка на ДОМ, Маја Морачанин остварија средба на која дискутираа за барањето на ССМ пратениците да го поддржат и предложат предлогот на Законот за изменување и дополнување на Законот за минималната плата, со кој минималната плата ќе се зголеми на 18.000 денари и спирално […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ССМ: Работниците мора да се центарот на интерес на сите владини политики

  Одбележувајќи го 7.октомври Светскиот ден за пристојна работа, Сојузот на синдикатите на Македонија истакнува дека последиците од пандемијата со Ковид- 19 недвосмислено покажаа дека работниците и граѓаните треба и мора да се центарот на интерес и грижа на сите владини политики. ССМ сите свои капацитети ги насочува во правец на преземање на активности и […]

Вести Македонија Ударни вести

Синдикатите со одговор на поскапувањето на струјата – ако не се зголемат платите, во протести и штрајкови

Рекордното зголемување на цената на електричната енергија за домаќинствата во Северна Македонија за 7,42 отсто, предизвика реакции на граѓаните, но не и само од нив. Претседателството на највисоките тела на Сојузот на синдикати на Македонја, коешто се состои од 18 синдикати, ќе се состане во петок за да дискутира и да заземе став за мерките […]