Вести Македонија Топ теми Ударни вести

МОН ќе ја преиспита содржината на учебникот по историја за 7-мо одделение

  Комисија формирана со одлука на министерот за образование и наука ќе ја преиспитува содржината на учебникот по историја за 7-мо одделение, откако до министерството пристигнаа повеќе претставки дека одредени податоци и информации кои се објавени во учебникот не соодветствуваат со научната реалност. Во законски утврден рок од 10 дена, Комисијата има обврска до министерот […]

Вести Македонија Ударни вести

МОН го повлече учебникот за петто одделение по македонски јазик, поради стереотипни и дискриминаторски содржини

  Министерството за образование и наука информира дека во тек е подготовка на целосно нов Закон за учебници со кој ќе се надминат недостатоците во овој сегмент од образованието. Министерството за образование и наука веќе го повлече  учебникот по Македонски јазик за петто одделение, поради несоодветна и дискриминирачка содржина. Во овој учебник се констатирани дискриминирачки […]