Алтернатива Настани

“Пепелашка” од Сергеј Прокофјев на сцената на Националната опера и балет

  Најновата балетска продукција на Националната опера и балет, современиот балет во 3 слики „Пепелашка“ од Сергеј Прокофјев, на сцената на НОБ ќе биде изведена на 18 март (сабота) со почеток во 12 часот. Приказната за „Пепелашка“ во модерна верзија е преточена во прекрасната музика на големиот руски композитор Сергеј Прокофјев, а со кореографија на […]

Алтернатива Настани

Балетска претстава “ЖИЗЕЛ” во Национална опера и балет

  50 МАЈСКИ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ Адолф Адам, ЖИЗЕЛ, (балетска претстава), 21.5.2022 – 20:00   Диригент: Давид Мукериjа (Грузија) Кореограф: Жан Корали, Жил Перо, Мариус Петипа, Леонид Лавровски Адаптација: Ирена Пасариќ (Хрватска) Сценограф: Александар Ношпал и Михајло Стојановски Костимограф: Александар Ношпал Асистент костимограф: Ангела Богеска Концерт мајстор: Климент Тодороски Светло дизајн: Милчо Александров Репетитори: Елeонора Михајловна […]

Алтернатива Настани

Национална опера и балет: “КАРМЕН” – Жорж Бизе

  Национална опера и балет, Жорж Бизе КАРМЕН, на 26 ноември, во 20 часот Операта „Кармен“ е во рамките на манифестацијата „Есенски музички свечености“ 2021   Диригент: Оксана Мадараш ( Украина) Режисер: Нина Најденова (Бугарија) Сценограф: Елена Иванова (Бугарија) Костимограф: Марија Пупучевска Концерт мајстор: Јане Бакевски Хор-мајстор: Јасмина Ѓорѓеска, Ѓургица Дашиќ Детски хор „Пиколо“ – Диригент: […]

Алтернатива Настани

Снежана Мелник – изложба на акварелни портрети од живи македонски композитори

  Снежана Мелник е родена  во источна Украина  1979 година. Завршила студии на Националниот Универзитет во источна Украина (моден дизајн). Студирала  и алтернативна психологија што понатаму влијае врз нејзиниот  поглед кон светот и значењето во животот. Во 2013 година со своето  семејство се сели во Македонија. За првпат  во 2015 година учествува на групна изложба. […]