Вести Македонија Став Ударни вести

Демократски сојуз: Осуда на насилството и ригорозни казни

  Демократскиот сојуз најостро го осудува организираниот напад на учесниците на протестите и бараме брза реакција на службите за безбедност и полицијата. Првичните информации и објавените видеа и фотографии ги потврдуваaт сомневањата дека се работи за смислен напад и провокација, со цел да се предизвикат судири од пошироки размери и потешки последици,меѓу другото и на […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: Да се промени преговарачката рамка

  Претседателството на Демократскиот сојуз го разгледа модифицираниот Француски предлог (Преговарачката рамка, заклучоците на Европскиот совет) за започнување на преговорите со Европската унија на Македонија, при што ги донесе следните заклучоци: Прво, во услови на геостратешки конфронтации, од круцијално значење е за Македонија да започнат преговорите со ЕУ и да продолжат реформите и имплементацијата на […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Демократски сојуз: Со францускиот предлог бугарските барања стануваат европски

  Демократскиот сојуз изразува сериозни резерви за францускиот предлог за деблокада на почетокот на преговорите за членство на Македонија во ЕУ затоа што тој во суштина ги апсорбира националистичките и негаторските барања на Бугарија и билатералниот спор, преку преговарачката рамка, го претвора во спор помеѓу Македонија и Европската Унија. Според документите кои досега ги објавија […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ДС: Полицискиот разговор со новинарката Делевска му припаѓа на времето на режимот

  Демократскиот сојуз го осудува повикувањето на полициски разговор поради напишан текст на новинарката Соња Делевска од порталот „Сакам да кажам“ и го повикува министерот за внатрешни работи да преземе мерки и да ги санкционира одговорните лица кои го одобриле и спровеле овој чин. Повикувањето новинари на полициски разговор поради напишан текст кој не претставува […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Демократски сојуз: Честит ден на победата над фашизмот

  Демократскиот сојуз на сите граѓани на Македонија им го честита 9 Мај, Денот на победата над фашизмот, Денот на Европа. Македонскиот антифашизам е основата на која е создаден македонскиот државен легитимитет, кaкo кoнтинуитет нa Maкeдонските револуционери: Гоце Делчев, Питу Гули, Никола Карев, Јане Сандански и многу други кои ги положија своите животи за самостојна […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Демократски сојуз: Македонија од НАТО да побара поддршка за ЕУ

  Во услови на градење единство помеѓу НАТО и Европската Унија, поврзано со инвазијата на Русија на Украина, Владата на Македонија целосно ја усогласи надворешната политика со политиките на НАТО и ЕУ.   Имајќи ги предвид геостратешките престројувања, Демократскиот сојуз ја повикува Владата да побара поддршка од земјите членки на НАТО кои се истовремено членки […]

Вести Македонија Став Ударни вести

ДС: Обвинителстово да ги гони сите убијци и прикривачи на убиството на хрватскиот ракометар

  Демократскиот сојуз жестоко го осудува бруталното убиство на хрватскиот ракометар Денис Тот, ги повикува надлежните институции да ги доведат пред лицето на правдата сите негови убијци и да ги расветлат сите мистерии околу овој свиреп настан. Демократскиот сојуз е особено загрижен поради ненавремената реакција на надлежните органи и здравствените институции веднаш по убиството, како […]

Вести Македонија Став

Павле Трајанов, побара да се деблокира постапката за измени на Изборниот законик

  На денешната седница во Македонскиот Парламент, Павле Трајанов, побара да се деблокира постапката за измени на Изборниот законик, со кои се предлага, Македонија да биде една изборна единица. Во оваа насока, Павле Трајанов, претседателот на Демократскиот сојуз и пратеник, меѓу друго нагласи: “Сакам да искажам благодарност до сите новинари кои година дена дадоа огромна […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Демократски сојуз: Да ги помогнеме земјоделците

  Демократскиот сојуз предлага Владата на Македонија на дневна основа да ги следи состојбите во Украина и да презема мерки за ублажување на последиците, се со цел животот да се одвива нормално и да се води сметка за социјално загрозените категории на граѓани. Во оваа насока посебно е битно да се поттикне производството на стратешки […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Демократски сојуз: Неуспешен обид на ВМРО-ДПМНЕ за политичка дискредитација

  Демократскиот сојуз на денешната прес конференција ги презентираше фактите во врска со обвинувањата од страната на ВМРО-ДПМНЕ. Зоран Димитровски, генерален секретар на ДС, мегу другото нагласи:  ‘’На денешната прес-конференција на ВМРО-ДПМНЕ, изнесени се дрски лаги и конструкции во врска со работењето на претпријатието „Градски паркинг“ под раководство на Борче Јакимовски, кадар на Демократскиот сојуз. […]