Вести Македонија Ударни вести

МТСП ќе спроведе мерки за унапредување на правата на децата и лицата со попреченост

  Министерството за труд и социјална политика ја известува јавноста дека во соработка со другите релевантни министерства и институции, а врз основа на барањата на здруженијата на граѓани на лицата со попреченост и родителите на децата со попреченост, во 2022 година ќе спроведе неколку мерки кои се во интерес на унапредување на правата на децата […]

Вести Македонија Ударни вести

Започнува процесот за креирање на нова Национална стратегија на лицата со попреченост

  Денеска се одржа иницијалниот состанок за развивање на новата „Национална стратегија за лицата со попреченост на Република Северна Македонија“, со кој претседаваше Спасе Додевски, надворешен советник за унапредување на образованието, здравствената и социјалната заштита, институционалниот систем на лицата со попреченост и претседавач со Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата за правата на лицата […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Лицата со попреченост се ослободени од партиципација за студирање

  Во координација со Националното координативно тело за спроведување на Конвенцијата на ООН за правата на лицата со попреченост, Владата донесе Уредба за правата на лицата со попреченост и други лица да бидат ослободени од партиципација за студирање.     Со оваа Уредба Владата овозможи сите лица со попреченост запишани на прв, втор и трет […]

Вести Изјави Македонија Став Ударни вести

ЈСП: Градскиот превоз е за сите граѓани и нема одлука за некаква дискриминација

  Ниту на еден граѓанин не му е ускратено правото за јавен градски превоз. Јавното сообраќајно претпријатие Скопје е јавен сервис кој обезбедува градски превоз за сите граѓани и никогаш немало дискриминација. Нема никаква поинаква одлука од онаа донесена пред две години, каде се овозможува лицата со попреченост кои имаат куче сервис, да може да […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Народен Правобранител: Препораки за листите за лицата со попреченост за претстојниот попис

  Народниот правобранител и членовивите на независниот мониторинг механизам кои ја мониторираат имплементацијата на Конвенцијата за правата на лицата со попреченост (КПЛП) сметаат дека пописот претставува одлична можност конечно да се идентификува бројот на лицата со попреченост, што е од особено значење за соодветно натамошно планирање на сервиси за поддршка и активности и за креирање […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Филипче: Лицата со попреченост ни кажуваат каде е проблемот и како да го решиме

  Лицата со попреченост се гласот и водичот на институциите, ни кажуваат каде е проблемот и на кој начин да го решиме. Во изминатиот период, заеднички со граѓанските организации вложивме многу во грижата за овие лица, изјави министерот Венко Филипче.   Сите ковид центри ќе имаат физички пристап со количка, а во неколку здравствени установи […]

Вести Македонија Ударни вести

Промовиран Водич за лица со попреченост при посета на музеите

  По повод 3. декември, Меѓународниот ден на лицата со попреченост, во Музејот на Македонија беше промовиран првиот прирачник наменет за вработените во музеите „Водич за лица со попреченост при посета на музеите“, напишан од Емилија Георгиева и Сузана Марковска. Прирачникот ќе им овозможи на сите вработени во музеите стекнување на основни информации на лицата […]

Вести Македонија Ударни вести

Конвенција на ОН за правата на лицата со попреченост: „Ништо за нив – без нив“

  Денеска премиерот Зоран Заев заедно со Спасе Додевски – координатор со Националното координативно тело за имплементација на Конвенцијата на ОН за правата на лицата со попреченост и Христијан Стојанов, Вера Апостоловска и Кристијан Лазарев, претставници на лицата со попреченост преку видео запис го одбележаa 3 декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост.   […]

Вести Македонија

287 стипендии за деца со попреченост

  Со обезбедувањето стипендии за 287 деца со попреченост кои се запишани оваа учебна година во прво и второ одделение, се поттикнува запишувањето на учениците со попреченост во редовното образование и се поддржува инклузивното образование за секое дете, рече министерката за образование и наука Мила Царовска на денешното одбележување на почетокот на проектот „Биди ИН, биди […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Карпош: Бесплатен паркинг за лицата со попреченост на територијата на цело Скопје

  Општина Карпош ги известува сите граѓани – лица со попреченост дека преку Јавното претпријатие „Градски паркинг“ можат да користат поволности за паркирање на своите возила на територија на цело Скопје. Со бесплатна картичка за користење на јавните паркиралишта и јавните површини наменети за паркирање со кои стопанисува претпријатието можат да се стекнат: лицата со […]