Вести Македонија Ударни вести

МТСП: Новото мартовско усогласување на пензиите изнесува 8,4%

  Министерството за труд и социјална политика известува дека согласно одлуката на Владата од март 2022 година за новата методологија за усогласување на пензиите, со мартовската исплата пензиите ќе се зголемат за 8,4%. Со Законот за изменување и дополнување на Законот за пензиското и инвалидското осигурување се  предвиде нов начин на усогласување на пензиите, при […]

Вести Македонија Ударни вести

Во тек е етапната исплата на февруарските пензии

  Министерството за труд и социјална политика известува дека на ден 27.02.2023 година (понеделник) започнува етапната исплата на пензиите за месец февруари, кои продолжуваат да се исплатуваат предвремено.     Подигнувањето на пензиите преку филијалите и експозитурите на банките за пензионерите кои не користат картички ќе се реализира во четири групи, според висината на пензијата:  • За […]

Вести Македонија Ударни вести

Исплата на пензиите од 27 февруари

  Владата на вчерашната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец февруари 2023 година. Задолжен е Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 24.02.2023 година, а е препорачано деловните банки да обезбедат на пензионерите да може да располагаат со […]

Вести Македонија Ударни вести

Во тек е исплатата на јануарските пензии

  Министерството за труд и социјална политика известува дека денес, 30 јануари, започнува етапната исплата на пензиите за месец јануари, кои продолжуваат да се исплатуваат предвремено.  Подигнувањето на пензиите преку филијалите и експозитурите на банките за пензионерите кои не користат картички ќе се реализира во четири групи, според висината на пензијата: За пензии со висина […]

Вести Македонија Ударни вести

Исплата на пензиите од 30 јануари

  Владата го задолжи е Фондот на пензиското и инвалидското осигурување да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27.01.2023 година, при што се препорачува на деловните банки да обезбедат, пензионерите да може да располагаат со јануарските пензии преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 30.01.2023 година.   Се препорачува […]

Вести Македонија Ударни вести

Исплата на пензиите на 27 декември

  На седница на Владата, на предлог на Министерството за труд и социјална политика, усовена е Информацијата за исплата на пензиите за месец декември 2022 година. Фондот за пензиското и инвалидското осигурување е задолжен да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 26.12.2022 година.   Се препорачува на деловните банки, да обезбедат, […]

Вести Македонија Ударни вести

Во тек е етапната исплата на ноемвриските пензии

  Министерството за труд и социјална политика известува дека на ден 29.11.2022 година (вторник) започнува етапната исплата на пензиите за месец ноември, кои продолжуваат да се исплатуваат предвремено. Подигнувањето на пензиите преку филијалите и експозитурите на банките за пензионерите кои не користат картички ќе се реализира во четири групи, според висината на пензијата:     […]

Вести Македонија Ударни вести

Во тек е етапната исплата на октомвриските пензии

  Министерството за труд и социјална политика известува дека на ден 31.10.2022 година (понеделник) започнува етапната исплата на пензиите за месец октомври, кои продолжуваат да се исплатуваат предвремено.   Подигнувањето на пензиите преку филијалите и експозитурите на банките за пензионерите кои не користат картички ќе се реализира во четири групи, според висината на пензијата: За […]

Вести Македонија Ударни вести

Пензиите ќе се исплаќаат на 30 август

  На седница на Владата, по усвојувањето на Информацијата за исплата на пензии за месец август 2022 година од Министерството за труд и социјална политика, се задолжува Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 29.08.2022 година. Исто така се препорачува на деловните […]

Вести Македонија Ударни вести

Денеска почнува исплатата на јулските пензии

  Министерството за труд и социјална политика известува дека на денес, 27 јули започнува етапната исплата на јулските пензии, кои продолжуваат да се исплатуваат предвремено.     Подигнувањето на пензиите преку филијалите и експозитурите на банките за пензионерите кои не користат картички ќе се реализира во четири групи, според висината на пензијата: За пензии со […]