Песто џеновезе е еден од најпознатите сосови за тестенини и е типично италијанско јадење.
Состојки:
– 400 гр. шпагети
– 20 гр. путер
– 40 гр. свеж босилек
– 40 гр. пињоли
– 40 гр, пекорино
– 40 гр. рендан пармезан
– 3 чешниња лук
– 100 мл. маслиново масло
– сол по потреба
Подготовка:
Сварете ги шпагетите во претходно посолена вода од која на крај оставете настрана 100 мл.
Во блендер ставете ги босилекот, пињолите, сирењата, лукот и маслото и изблендајте ги. Добиената смеса ставете ја во порцелански сад.
Во поголема тава стопете го путерот, а потоа додадете 2 до 3 лажици од сосот. Убаво измешајте и додадете ги шпагетите и водата.
Шпагетите со песто џеновезе послужете ги со изрендан пармезан.
* Песто џеновезе сосот може да го мачкате и на печени лепчиња и на печена риба.