Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Бесими: Постигнат договор со синдикатите за системско решение за раст на платите

  Работната група по интензивни средби и разговори во Министерството за финансии го дефинираше моделот за раст на платите на вработените во јавната администрација. „Постигнато е системско и одржливо решение за пораст на платите за вработените во јавниот сектор. Предлогот, кој заеднички го утврдивме, со претставници на синдикатите, ќе биде доставен до Економско-социјалниот совет, кој […]

Вести Македонија Ударни вести

Дијалогот за пораст на платите во јавниот сектор продолжува

  Економско-социјалниот совет (ЕСС) денес продолжи со Eдинаесетата седница со која претседаваше Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска. На Седницата беа присутни Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи, министерот за финансии, Фатмир Бесими, министерот за информатичко општество и администрација, Азир Алиу, Размена Чекиќ – Дуровиќ, државна секретарка на Министерството […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Пендаровски: Невкусно е во време на економска криза да се покачуваат платите кои се исплаќаат од државниот буџет

  Претседателот Стево Пендаровски во врска со одлуката на Уставниот суд, со која се укинуваат одредби од Законот за плата и други надоместоци на избрани и именувани лица во РС Македонија, ја повика Владата да се најде законско решение со кое ќе се регулира прашањето преку намалување на бодовите. “Во врска со одлуката на Уставниот […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

МОН подготвен да пренамени дел од својот буџет за покачување на платите што го бара СОНК

  “Како министер за образование и наука подготвен сум да направам отстапки од повеќе инвестициски и други активности кои се дефинирани во програмата за работа на МОН за оваа календарска година, а кои предизвикуваат фискални импликации, се’ со цел да се обезбедат повеќе средства со кои ќе се доближиме до процентот на покачување на платите […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Казни за 179 работодавачи кои добиле над 85 илјади евра за исплата на плати, а не исплатиле 338 работници

  Директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска ја информираше јавноста за искористеноста на мерката финансиска поддршка за исплата на плати за месец октомври 2020 година. За месец октомври 2020 поднесени се 13,819 барања БФП-ИП/2, на 12,598 работодавачи е исплатено вкупно 961,613,984  денари, за вкупно 61,556 вработени.  Вкупно 179 работодавачи кои примиле финансиска поддршка […]