Вести Македонија Ударни вести

Влада: Одбиена понудата за 2500 денари покачување – СОНК ги става личните интереси пред оние на децата

  Владата во преговорите со СОНК, понуди зголемување за 10% на платите кои ќе се обезбедат со ребалансот на Буџетот. Тоа значи дека наставниците и воспитувачите би добиле просечно зголемување за 2.500 денари на нивните месечни примања. Воедно и методологијата со која Владата ќе обезбеди континуиран раст на платите, ќе обезбеди трајно решавање на социјалниот […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Собранието ги усвои законските измени за покачување на пензиите

  Собранието вчера ги изгласа Законот за изменување и дополнување на Законот за пензиското и инвалидското осигурување и Предлог на закон за изменување на Законот за Собранието на Република Македонија Со измените на Законот за пензиското и инвалидското осигурување се усогласува движењето на индексот на трошоците на живот во висина од 50 проценти и пораст на просечната […]

Вести Македонија Ударни вести

Пензионерите со јануарската пензија добиваат зголемување за 1.2%

    Пензионерите со јануарската пензија ќе добиваат поголема пензија по основ на усогласување на пензијата со порастот на трошоците за живот кои во второто полугодие од 2020 година во однос на првото полугодие истата годинa изнесуваат 1,2%, соопштуваат од МТСП. Зголемувањето на пензијата во номинална вредност изнесува 185 денари на ниво на просечна пензија […]