Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

“Денот на црвот” од Симона Јованоска добитник на наградата “Роман на годината“

  Фондацијата „Славко Јаневски“ годинава наградата „Роман на годината“ ја додели на романот „Денот на црвот“ од Симона Јовановска. Романот е издаден во 2021-ва од издавачката куќа „Или- или“ и е од едицијата „ПроАза“. Оваа награда е со особено значење за македонското литературно творештво бидејќи се доделува за роман кој е прв пат објавен и […]

Алтернатива Настани

Фондација “Славко Јаневски”: Прогласување на Роман на годината

  Фондацијата „Славко Јаневски“ денеска ќе го соопшти името на годинашниот добитник на наградата „Роман на годината“.     На годинашниот конкурс беа пристигнати 40 романи, а лауреатот ќе добие статуетка, плакета и паричен износ од 150 илјади денари. Во најтесниот избор за наградата влегоа пет романи – „Лето во кое те нема“ од Петар […]

Алтернатива Настани Ударни вести

Фондација „Славко Јаневски“: Пет романи во трка за наградата „Роман на годината“

    „Лето во кое те нема“ од Петар Андоновски („Или – или“), „Суво мастило“ од Владимир Илиевски („Македоника литера“), „Скриени желби, немирни патувања“ од Владимир Јанковски („Антолог“), „Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски („Антолог“) и „Куќа над брановите“ од Билјана С. Црвенковска („Чудна шума“) се петте романи што влегоа во најтесниот избор за наградата […]