Алтернатива Настани

„Мојот маж“ од Бужаровска промовирана во Аргентина

  Македонската авторка Румена Бужаровска на 31 јануари, во Буенос Аирес, Аргентина, го претстави шпанското издание на „Мојот маж“ (објавено од страна на шпанската издавачка куќа Impedimenta, во превод на Красимир Тасев). Промоцијата се одржа во книжарницата Dain Usina Cultural пред бројна публика. Со Бужаровска разговараше знаменитата новинарка, авторка и професорка Инде Помераниец, која во […]

Алтернатива Настани

“Мојот маж” од Румена Бужаровска во Драмски театар

  Колаж од расказите на Румена Бужаровска и авторски монолози, Драмски театар, 30 октомври   Режија: Нела Витошевиќ Драматизација: Викторија Рангелова – Петровска и Нела Витошевиќ Драматург: Викторија Рангелова – Петровска Костимограф: Роза Трајчевска – Ристоска Сценограф: Константин Трпеноски Асистент сценограф: Моника Ангелевска Избор на музика: Нела Витошевиќ Тон – мајстор: Сашо Ѓорѓиев Светло – […]

Алтернатива Настани

Сè поголем интерес за збирката раскази „Мојот маж“ од Румена Бужаровска

  И седум години по објавувањето, интересот за збирката раскази „Мојот маж“ од Румена Бужаровска не само што не се намалува туку добива на интезитет.   На 8 март објавен е германскиот превод во издание на ЗУРКАМП, можеби најреномираната издавачка куќа што го покрива германското јазично подрачје и со тоа МОЈОТ МАЖ е достапна за читателите […]