Вести Македонија Став

Македонската економија и животниот стандард на населението се пред колапс

  Претпријатијата и многу стопански дејности имаат се помалку сила за справување со домашните рестриктивни мерки и надворешните влијанија врз економијата при натамошно опстојување на пандемијата. Излез не се новите странски задолжувања, кои ја доведуваат Македонија во длабоко „должничко ропство“, туку „сечење“ на сите нерационални трошења во буџетот и генерален ремонт на економијата, напоредно со […]

Вести Став

Како Балканот да ја отстрани етикетата „буре барут“ на Европа

  Да бидеме реални: регионот на многу начини сè уште е претежно (погрешно) разбран и (погрешно) третиран и меѓународно се нарекува „бурето барут на Европа“. Во регион како што е Западен Балкан, со оглед на неговата понова историја, очекувано е безбедносната соработка да претставува императив за спречување идни конфликти што би произлегле од националистичкото минато. […]

Вести Став

Живановски: Веб наследството како артефакт за идните генерации

  Во македонскиот интернет простор постојано се појавуваат и гаснат портали, со што засекогаш исчезнуваат и објавените содржини. Некои подолговечни портали, со чести редизајни, исто така, трајно ја губат својата архива и сведоштва за настаните. Зачувувањето на објавените материјали во интернет просторот треба да претставува приоритет и обврска на сопственикот, кои мораат да се решат […]

Вести Свет Став Ударни вести

На дното на Балканот: Трнливиот пат на Косово за обезбедување вакцини

  Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги ​​разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово. Високите бројки на заразени лица и смртни случаи се најдоа на насловните страници, но владините изјави дека обезбедиле стотици илјади дози вакцини беа полни со надеж, само уште да […]

Вести Македонија Став

Обединување околу „историски вистини“ или околу различности? – Вангелов/Ристевски

  Текстот е одговор на блогот „За обединувањето околу нашата заедничка историја – цар Самоил erga omnes“ од Наум Кајчев објавен на 07 април, 2021 година.     Комисиите од овој вид никаде во светот не се тела за утврдување „историски вистини“, посебно не „вистини“ за средновековна историја, бидејќи на тој начин би станале органи […]