Вести Македонија Ударни вести

ДПИ работи со засилени контроли на терен

  Денес, во Државниот пазарен инспекторат се одржа работна средба со министерот за економија, Крешник Бектеши, претставници од министерството за економија и раководителите на одделенијата за инспекциски надзор на пазарниот инспекторат од цела Македонија. На работната средба се разговараше за моменталната ситуација во пазарниот инспекторат, стратегија за подобрување на работата на инспекторатот и следни активности […]

Вести Македонија Ударни вести

Пазарниот инспекторат изрече 175 казни при 650 инспекциски надзори

  Државниот пазарен инспекторат во периодот од 13.03 до 19.03.2023 година  има извршено над 650 инспекциски надзори на целата територија на Република Северна Македонија. Во наведениот период од страна на Државниот пазарен инспекторат наплатени и издадени се над 175 прекршочни платни налози со вредност над  6.230.000 денари. Државниот пазарен инспекторат врши континуирани инспекциски надзори кај трговците на големо и мало во делот на почитување на […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ДПИ апелира трговците да ги почитуваат замрзнатите цени или ќе следуваат високи казни

  Владата донесе Одлуки за определување на највисоки цени за одделни производи во трговијата на мало (Службен весник на РСМ бр. 52/2023) со кои се опфатени: тестенини неварени, неполнети ниту поинаку приготвени, што не содржат обично пченично брашно или гриз, без додаток на јајца (макарони и шпагети) чија највисока цена на овие производи од ставот […]

Вести Македонија Ударни вести

Пазарниот инспекторатот изврши надзори и контроли во над 400 економски субјекти

  Државниот пазарен инспекторат по основ на Одлуката на Влада за замрзнување на цената на лебот од 450 гр на 33 денари, вчера и денес изврши надзори и контроли во над 400 економски субјекти на ниво на цела територија на Република Северна Македонија. До сега од контролите е утврдено дека генерално се доставува леб кој […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Пауновски разрешен поради непрофесионално однесување

  Владата на денешна седница го разреши директорот на Државниот пазарен инспекторат, Стојко Пауновски, поради негово „непрофесионално однесување“, соопшти Владата.  Согласно член 10, став 1 од Законот за Државен пазарен инспекторат (ДПИ), според кој Владата го именува и разрешува директорот на ДПИ, на денешната седница Владата го разреши Стојко Пауновски од функцијата директор на ДПИ, […]