Вести Македонија Став Ударни вести

Патот на Македонија кон ЕУ: Дупло голо – Малинка Р.Јорданова

  Јасно е дека политичките партии на власт во континуитет и систематски го демотивираа и го уриваа квалитетот и интегритетот во секоја гранка на власта, а и пошироко во општеството, во полза на партискиот клиентелизам. А овие метастази што се шират нема да ги спречи никој однадвор, пишува Малинка Ристевска Јорданова за Республика. Откако стивнаа протестите и […]

Вести Македонија Став Ударни вести

НЕ ТРЕБА ДА ОСТАНЕ НЕ – Малинка Ристевска Јорданова

  Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено), пишува Малинка Ристевска Јорданова, за Республика. На 23 јуни премиерот Ковачевски во Брисел го кажа историското „не“ на тогашниот (необјавен) француски предлог, наведувајќи пет црвени линии. По точно една седмица, објавен е „компромисниот […]

Вести Македонија Став Ударни вести

По и пред бугарските избори: Повеќе реализам и внимателност

  Веќе е извесно дека мартовските парламентарни избори во Бугарија нема да донесат политичка влада. Во новиот фрагментиран парламент значајно ослабеа позициите на владејачката ГЕРБ на премиерот Борисов (иако сѐ уште прва) и опозициската Бугарската социјалистичка партија (БСП), која падна на трето место. Новата анти-естаблишмент партија „Има таков народ“ изненадувачки го доби второто место, а […]