Алтернатива Настани

„Прв детски клик“ и „Детски клик“ нови списанија за ученици од основните училишта на „Арс Ламина“

  Новите едукативни и литературни списанија за учениците од основните училишта: „Прв детски клик“ и „Детски клик“, кои се во издание на „Арс Ламина“, почнуваат да излегуваат оваа учебна година. Овие интерактивни и модерно-дизајнирани списанија ќе излегуваат двапати месечно за времетраење на училишната година (септември-јуни). Списанијата се со одобрение за употреба од Министерството за образование […]

Алтернатива Настани

Промоција на едицијата „Нови бајки од Македонија“

  На 1 јуни, со почеток во 11 часот, во „Литература.мк суперстор“ во „Ист гејт мол“ ќе биде промовирана новата едиција „Нови бајки од Македонија“, во издание на Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ – „Браво Сине!“ и издавачката куќа „Арс Ламина“.   На настанот ќе бидат претставени четирите сликовници „Бакнежот на пролетта“, „Перуника“, […]

Алтернатива Настани

„Арс Ламина“ го реобјавува целокупното творештво од Оливера Николова

  На денешен ден (11 март), во 1936 година во Скопје е родена една од најплодните, најнаградувани и најзначајни македонски писателки, Оливера Николова.   Во чест на нејзиниот 86-ти роденден, со особено задоволство најавуваме дека издавачката куќа „Арс Ламина“, под својот импринт „Арс Либрис“, го реобјавува целокупното творештво за возрасни од Николова.   Книгите, кои […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Промовиран реобјавениот роман „Пустина“ од Ѓорѓи Абаџиев

  Преку онлајн-разговор со Злата Порчиќ, професорка по компаративна книжевност и македонски јазик во средното училиште „Ѓорѓи Димитров“, вчеравечер (6 јули) на фејсбук-страницата на издавачката куќа „Арс Ламина“ беше промовирано новото издание на класичниот роман „Пустина“ од писателот Ѓорѓи Абаџиев. Делото, кое првично било публикувано во 1961 година, неодамна беше реобјавено, во издание на „Арс […]

Алтернатива Настани

Избрани најдобрите илустрации за „Современите бајки од Македонија“

   „Современите бајки од Македонија“ го добиваат својот конечен лик. Креативните концепти изработени од Катерина Соколова, Јована Велинова-Трајанова, Орце Нинески и Иван Коминовски се победнички решенија на отворениот повик за изработка на креативни илустрации на проектот „Современи бајки од Македонија“. Илустрациите на Катерина Соколова за бајката „Бакнежот на пролетта“, Јована Велинова Трајанова за бајката „Перуника“, […]