Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Инсталирани се обновливи извори на енергија од над 150 мегавати-снабдување на 67.000 домаќинства

  „Владата минатата година одвои 760 милиони евра што според податоците од Светска Банка е најголем пакет на антикризни мерки споредено со сите земји од регионот. Со тоа успеавме да ја субвенционираме цената на електрична енергија до 80%.      Да не беше таа субвенција цената на електрична енергија за 600 илјади домаќинства ќе беше […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Бислимоски: Ако се штеди, ќе има пониски цени на струјата

  Цените за малите потрошувачи од 1 јануари ќе плаќаат значително помалку. Во скапата тарифа досега плаќаа 17,19 денари за квч вкупно, а од први јануари ќе плаќаат 13,73 денари за квч. Евтината струја за малите потрошувачи сега е 13,51 денари, а од 1 јануари нејзината цена ќе изнесува 10,78 денари за киловат час, изјави […]

Вести Македонија Ударни вести

МЗ со план за рационално користење на електричната енергија

  Со цел афирмирање на сетот мерки и препораки од Владата за рационално користење на потрошувачката на електрична и топлинска енергија, здравствениот систем, во рамки на можностите реализира сет мерки и активности.   По донесување на мерките и препораките за рационално користење на електричната енергија, од Економско-енергетскиот совет на Владата, во пресрет на грејната сезона донесена […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Поевтина струја за 518 компании од прехранбена индустрија, училишта и институции од 1 декември

  Денеска претседателот на Владата Димитар Ковачевски на заедничка прес-конференција со министерот за економија, Крешник Бектеши и директорот на ЕСМ, Васко Ковачевски информираа за реализацијата на одлуката за субвенционирана струја за компаниите од прехранбената индустрија, основните и средни јавни училишта и претпријатијата од областа на водостопанството. Според податоците од ЕСМ, за помалку од еден месец […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Со Србија работиме на решение да обезбедиме поевтина струја за македонското стопанство

  Премиерот Димитар Ковачевски денеска на заедничка прес-конференција на лидерите од Западен Балкан во Белград, рече дека Република Северна Македонија и Република Србија работат интензивно на наоѓање решение за обезбедување на поевтина струја за нашето стопанство. Премиерот Ковачевски истакна дека ни претстои тешка зима на сите нас, на целиот регион и на цел Европски континент. […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Бектеши: Двојно поевтина електрична енергија на компаниите кои произведуваат основни прехранбени производи

  “Компаниите кои што произведуваат основни прехранбени производи и се се регистрирани со шифри на дејност 10.41, 10.51, 10.61, 10.71, во кои спаѓаат производителите на масло за јадење, леб и пекарски производи, брашно, млеко и млечни производи како и производители на јајца ќе имаат фиксна цена на електрична енергија. Оваа цена на струја која што […]

Вести Македонија Ударни вести

Разгледана е информацијата за потрошувачката на електрична енергија од институциите

  Владата, на денешната седница ја разгледа Информацијата со споредбена анализа за потрошена електрична енергија од државните институции, подготвена од Министерството за економија. Министерството за економија беше задолжено да достави ваква информација и анализа до Владата, откако органите на државната управа, институциите коишто немааат статус на органи на државната управа и правните лица основани од […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Владата обезбедува евтина струја од 100% домашно производство за 70.000 компании

  „Им се обраќам на граѓаните и им кажувам. Во нашата земја има регистрирани нешто над 71.500 активни субјекти. 70.000 субјекти од нив се на регулираниот пазар за електрична енергија, тоа значи дека државата им ја гарантира цената и снабдувањето со електрична енергија која тие ја користат, односно се обезбедени со струја по гарантирана цена, […]

Вести Македонија Ударни вести

Бектеши бара поддршка од ИВЗ и МПЦ за штедење струја

  Министерот за економија Крешник Бектеши, побара помош од поглаварот на Исламската верска заедница да испрати апел до верниците, што помалку да трошат струја.     Министерот Бектеши изјави дека многу е важно да се штеди, не само за домашниот буџет туку и за трошоците на државата за производство на електрична енергија. „Голема поддршка ќе […]

Вести Македонија Ударни вести

ЕСМ ќе ги покрива потребите за електрична енергија за домаќинствата и за микро и малите компании

  Работиме на обезбедување на дополнителни количини на електрична енергија за потребите на стопанството. Во изминатиот период сме во директни преговори со Србија и со Албанија, во рамки на Отворен Балкан, а изминатиот период владина делегација предводена од премиерот Ковачевки беше во Софија и Атина со што веќе имаме договори за обезбедување на суровини за […]