Вести Македонија Ударни вести

Нуредини: Прогласување на Шар Планина за Национален парк

  Министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини денеска ќе одржи прес-конференција по повод донесувањето на Законот за прогласување на дел од Шар Планина за заштитено подрачје во категорија II, Национален парк. Зачувување на автентичната состојба на природата преку заштита на природните вредности, создавање поповолни услови за одржување, развој и унапредување на природните […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Шар Планина прогласена за национален парк

  Пратениците во Собранието на РС Македонија со мнозинство од 66 гласови дадоа зелено светло за Законот за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк и донесоа историска одлука. Со изгласувањето на овој Закон нашата држава го доби четвртиот национален парк по прогласувањето на последниот во 1958 година и првиот по осамостојувањето на […]