Алтернатива Настани

“СЛАВЕЈОТ ОД ГАЛИЧНИК” Концерт на Танец и пријателите во чест на Александар Сариевски

  “СЛАВЕЈОТ ОД ГАЛИЧНИК”, Концерт на Танец и пријателите, МОБ, 5 септеври, 20 часот СЛАВЕЈОТ ОД ГАЛИЧНИК е концерт на Танец и пријателите во чест на големиот Александар Сариевски, по повод 100-годишнината од неговото раѓање. Овој вокално-инструментален спектакл во чест на неповторливиот глас на македонската народна песна, на сцената ќе ја обедини македонската изведувачка елита […]

Алтернатива Настани

Концерт на ТАНЕЦ “ПЕЧАТ НА ВРЕМЕТО”

  ПЕЧАТ НА ВРЕМЕТО, Концерт на Н. У. Ансамбл за народни игри и песни ТАНЕЦ, во Н.У. Центар за култура „НУ Центар за култура “Иљо Антески-Смок” – Тетово, со почеток од 20 часот         Професионалниот ансамбл за народни игри и песни „Танец“ во овие седумдесет и три години од своето постоење оформи […]

Алтернатива Настани

ТАНЕЦ: „ПЕЧАТ НА ВРЕМЕТО“ ИЗВОРНИ МИНИЈАТУРИ

  Дом на АРМ, 8 aприл, ИЗВОРНИ МИНИЈАТУРИ Концерт на Н. У. Ансамбл за народни игри и песни ТАНЕЦ Во овој период од седумдесет и три години, народните игри и песни во Македонија оформија свој единствен, препознатлив музичко-сценски жанр. Професионалниот ансамбл за народни игри и песни „Танец“ е клучот на таа еволуција, кој и денеска […]

Алтернатива Вести Македонија Музика и Филм Настани Ударни вести

Почина Атанас Коларовски, играорец и кореограф од првата генерација на „Танец“

  После долг и неверојатно богат и успешен живот, во својата 96-та година од животот, замина во вечноста Атанас Коларовски, знаменитиот играорец и кореограф од првата генерација на „Танец“.         Атанас Коларовски е роден во село Драчево, Скопско, во 1926 година. Со формирањето на Државниот ансамбл „Танец” станал негов член и речиси […]

Алтернатива Настани

Новогодишен концерт на “ТАНЕЦ” во МНТ

  Ансамблот „Танец“ традиционално, со новогодишен концерт и нова кореографија, ја заокружува 2021 година   Националниот ансамбл за македонски народни игри и песни „Танец“ на 21 декември во 20 часот во Македонскиот народен театар ќе го одржи традиционалниот новогодишен концерт со кој ќе ја заокружи успешната 2021 година. Иако во услови на пандемија, кои го […]

Алтернатива Македонија Настани Ударни вести

Вокално инструментален концерт „МЕЛЕМ ПЕСНА” – ТАНЕЦ во Македонска Филхармонија

  Во рамки на 42. издание на манифестацијата „Скопско лето“ 2021 ќе се одржи концерт на НУ Ансамбл за народни игри и песни „ТАНЕЦ“.   Концертот ќе се одржи согласно протоколите за одржување на настани, а влезот ќе се регулира со билети по цена од 200 денари кои ќе може да се купат пред почетокот […]