Вести Свет Став

Мора да го разбереме минатото за да поставиме насока за иднината – Владимир Ѓорѓевиќ

  На националистичките агенди во регионот им треба релативно мала искра за да се направи многу поголем пламен. Неодамна присуствував на конференција во Тутцинг (во близина на Минхен), која беше посветена на Културата на помнењето од 1945 година: Германско-југоисточно европска испреплетена историја, организирана од Südosteuropa-Gesellschaft со поддршка на Сојузното германско министерство за надворешни работи. Тоа ме потсети […]

Вести Колумна Став Текстови

Хулигани и политичари: Постои ли разлика? – Владимир Ѓорѓевиќ

  Случајот со Беливук покажува колку длабоко е политизирана српската држава, но и дека судството во Србија засекогаш ќе остане под силно политичко влијание и притисок.   Последните случувања во Србија во кои политичките елити се поврзани со личности од организиран криминал и со еден (значителен) дел од таканаречените фудбалски навивачи повторно покажаа колку длабоко непријатен може […]

Вести Колумна Свет Став Текстови Ударни вести

Големата „врева“ во врска со резолуцијата за Сребреница – Владимир Ѓорѓевиќ

  Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома. Последниот потег на официјална Подгорица, со којшто црногорскиот парламент усвои резолуција за Сребреница, наречена акт на геноцид, донесе низа […]