Categories: Вести, Македонија, Ударни вести

Соработка на Сеизмолошката опсерваторија со Институтот за геофизика на Универзитетот во Бохум

  Во рамките на проектот „Adria Array“ за истражување на геодинамиката на Јадранската тектонска микро плоча, во Институтот за геофизика…

Повеќе
Categories: Вести, Изјави, Македонија, Ударни вести

Черних: Двата најсилни земјотреси беа проследени со афтершокова серија

  Утринава во еден од сеизмички најактивните региони на Источниот Медитеран, со активноста на Источно-Анадолскиот расед, започна серија на тектонски…

Повеќе
Categories: Вести, Македонија, Ударни вести

Черних: Продолжува следењето на движењето на тектонските плочи во Медитеранот

  Претставници на Сеизмолошката опсерваторија, проф. д-р Драгана Черних и д-р Јасмина Најдовска учествуваа на годишната меѓународна работилница за сеизмологија…

Повеќе
Categories: Вести, Македонија

Соработка помеѓу Сеизмолошката опсерваторија-Скопје и Општина Дебар

  Раководителката на Сеизмолошката опсерваторија при Природно – математичкиот факултет во Скопје, проф. д-р Драгана Черних придружена од д-р Катерина…

Повеќе
Categories: Вести, Македонија, Ударни вести

Драгана ЧЕРНИХ: ДЕНЕС СЕ СЕЌАВАМЕ – 58 години од катастрофалниот земјотрес во Скопје

  Денеска, 26 јули 2021 година, се навршуваат 58 години од катастрофалниот земјотрес што го разурна градот Скопје.    …

Повеќе