Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Предлог законот за заштита на Кањонот Матка усвоен од Владата

  На денешната 122-та Седница, Владата го усвои Предлогот на законот за прогласување на Кањон Матка за заштитено подрачје во категоријата III – споменик на природата. Со конечното усвојување, после долг период на усогласување, постигнат е консензус во интерес на заштита на ова уникатно национално природно богатство. Со донесувањето на Законот, ќе се овозможи не […]

Вести Македонија Ударни вести

Спасителна акција кај кањонот Матка – драма со среќен крај

  Во доцните попладневни часови беше реализира успешна координирана спасителна акција на институциите од системот за управување со кризи кај кањонот Матка во содејство на специјалците од МВР, пожарникарите од Скопската бригада и Брзата медицинска помош во координација на Центрот за управување со кризи (ЦУК). Возрасен маж околу 50-ина години, во доцните попладневни часови, паднал […]

Вести Македонија Ударни вести

Матка 17 години чека да се репрогласи за споменик на природата

  Кањонот Матка сѐ уште чека репрогласување како споменик на природата. Нацрт-законот сѐ уште е во Министерството за животна средина, иако уште пред неколку месеци беше најавено дека документот наскоро ќе се презентира пред јавноста. Процедурата тука нема да заврши, бидејќи по забелешките од јавноста ќе треба да се изработува Предлог-закон кој ќе мора да […]