Алтернатива Настани

Промотивно видео за претстојното издание на Струшките вечери на поезијата

    Во пресрет на годинешното издание на Струшките вечери на поезијата што ќе се одржи од 24 до 28 август, објавен е плакатот и промотивното видео. Графичкиот дизајн на плакатот е дело на познатиот графички уметник и дизајнер од Струга, Енкел Дика, видео продукцијата е на ЗООТРОП студио, а автор на музиката е Џијан […]

Алтернатива Настани

Утврден потесниот избор за наградата „Браќа Миладиновци“ на Струшките вечери на поезијата

  Жири- комисијата за наградата „Браќа Миладиновци“ ја утврди  заедничката листа на потесен избор од пет  книги, од кои ќе се избере добитникот на наградата. Согласно, Правилникиот за наградата „Браќа Миладиновци“, членовите на Жири-комисијата работеа во две фази: поединечна и заедничка. Во поединечната фаза, секој член на Жири-комисијата работеше самостојно, без да ги знае останатите […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Влада Урошевиќ е добитник на „Златен венец“ на СВП

  Македонскиот поет и писател Влада Урошевиќ е годинешниот добитник на наградата „Златен венец“ на фестивалот Струшки вечери на поезијата. Ирскиот поет Гевин Бредли со неговата стихозбирка „Страв од разделба“, пак, е добитник на „Мостови на Струга“ – меѓународна награда што ја доделува Фестивалот, заедно со УНЕСКО, за најдобра дебитанска поетска книга во светот.   […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Утре почнува јубилејното 60 издание на Струшките вечери на поезијата

  „Струшки вечери на поезијата“ како еден од најстарите и најзначајните светски поетски фестивали ќе се одржи и оваа година, во вообичаениот термин, на крајот на август и во услови на пандемија. Во фазата на подготовките на фестивалот беа разработени неколку можни сценарија за одржување на СВП, во зависност од развојот на ситуацијата со КОВИД-19. […]