Вести Македонија Ударни вести

Арсовска: Потребно е итно отстранување на штетните материјали кај “Треска”

  Доколку има евентуални сторители, истите треба да бидат казнети. Доколку се докаже дека е со намера отпочнат овој пожар, треба да се преземат најстроги санкции за да се превенира ваква појава. Не само пожарникарите кои интервенираа беа изложени на ризик и опасност, тука се и околните куќи кои ги делеше само еден ѕид од […]

Вести Македонија Ударни вести

Арсовска на меѓународна конференција во Солун за нови дигитални услуги за граѓаните

  Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска учествуваше на конференцијата „Градови на иднината“, која се одржа во Солун. На конференцијата, која е во организација на Градот Солун и компанијата Циско, учествуваа и градоначалниците на Атина, Костас Бакојанис, Приштина, Перпарим Рама, како и претставници на Тирана, Белград и многу други градови од регионот.     Во […]

Вести Македонија Ударни вести

Арсовска: Системски мерки за подобрување на квалитетот на воздухот во Скопје

  Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, денеска учествуваше на Презентацијата на резултатите од Студијата за пропорционирање на загадувачите на воздухот во градот Скопје. Анализата за определување на уделот на различните извори на загадување во агломерацијата Скопски регион ја изработи лабораторијата AMBICON UGD при Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, како дел од проектот  за Справување […]

Вести Македонија

Арсовска на средба со претставници од Сојузот на турските невладини организации

  Градоначалничката Арсовска оствари средба со Претседателот на Сојузот на турските невладини организации во Македонија Хусрев Емин и извршниот директор Мехмед Ариф, со кои разговараше за можностите за билатерална поддршка и соработка, како и за интензивирање на инвестициите во скопскиот регион од Турција.     Писателката Лејла Шериф Емин, добитничка на годишната книжевна награда за […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Арсовска: Сите загадувачи на Скопје ќе бидат казнети и јавно објавувани

  Тоа што Македонија е една од најзагадените држави во светот треба да биде приоритет за справување со овој проблем. Сите живееме тука, сите го дишеме овој воздух, сите сме свесни дека четири години ништо не се направило, истакна градоначалничката на град Скопје Данела Арсовска во вечерашното гостување во емисијата Вин Вин на Телма телевизија, […]

Вести Македонија Ударни вести

Арсовска: Универзална сала ќе има, но кога објектот ќе биде безбеден

  Градоначалничката Арсовска истакна дека Градот Скопје во овој момент функционира дијаметрално спротивно од она кое што било пракса во изминатите години. Таа за Канал 5 телевизија зборуваше за моменталните активности на Град Скопје, како и активностите на Јавните претпријатија во Скопје. „Факт е дека кога го презедовме Град Скопје како ново градско раководство, се […]

Вести Изјави Македонија Ударни вести

Грешки во проектната документација е причина за намален интензитет за реконструкција на Универзалната сала

  Поради грешка во проектната документација, продолжувањето какви било градежни активности предвидени во првичниот проект за реконструкција на Универзалната сала значи опасност по безбедноста на граѓаните. Има грешки во проектот и поради тие грешки наместо планираните столбови постојното решение потребно е да се зајакне со дополнителни 2 носечки столба, но детектирани се и бројни други […]

Вести Македонија Ударни вести

Медицинскиот отпад во Дрисла наместо да се согорува ќе се стерилизира и депонира

  Медицинскиот отпад наместо да се согорува ќе се стерилизира и депонира. Ова е можноста на новиот стерилизатор што денеска се промивира во Јавното претпријатие Дрисла. Стерилизаторот има капацитет од 2000 литри, односно, може да третира отпад од 350 килограми на еден час и ги задоволува целосно дневните потреби на депонијата.     „За Скопје […]

Вести Изјави Македонија Топ теми Ударни вести

Арсовска: Да се заземе генерален став како ќе се помогне на општините

  „Барањето на ЗЕЛС до Владата е барање од 81 општина и не е барање за помош на општините, туку е во интерес на граѓаните кој треба да се стави како приоритет. Ако овие јавни услуги не стигнат до граѓаните, граѓаните се оштетени“, истакна градоначалничката Арсовска и претседателка на ЗЕЛС при гостувањето во Економски магазин […]

Вести Македонија Ударни вести

Арсовска: Град Скопје со 24 часа отворена канцеларија за скопјани

  Градот Скопје отвори Канцеларија за комуникација со граѓаните која работи 24 часа на прием на барањата на граѓаните и решавање на предизвиците со кои се соочуваат. Назначени се одговорни лица кои секторски даваат одговори поврзани со барањата на граѓаните, а воедно екипирана е служба составена од претставници од сите јавни претпријатија во надлежност на […]