Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Владата одобри 1,1 милијарда денари за континуирано снабдување со топлинска енергија

  Владата на вчерашната седница одобри средства за ликвидно работење на друштвата и континуирано снабдување со топлинската енергија на потрошувачите на Град Скопје. Беше донесена Одлука за одобрување 1,1 милијарда денари за набавка на енергенси, пред почетокот на грејната сезона, на АД за производство на електрична енергија „Електрани на Северна Македонија“, во државна сопственост, Скопје, […]

Вести Македонија Ударни вести

Продолжен е рокот за кризна состојба со топлинска енергија до 30 април

  Владата на својата 13-та седница донесе Одлука за одобрување на продолжување на рокот за постоење на кризна состојба на подрачјето на град Скопје заради недостиг на топлинска енергија, можноста за користење на алтернативно гориво и состојбите на пазарот на топлинска енергија. На предлог на Управувачкиот комитет за координација и управување во системот за управување […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

РКЕ: Ако парното недоволно загрева, сметката треба да биде пониска

  Според Правилникот за утврдување на квалитетот на испорачаната топлинска енергија, ако парното греење е недоволно, корисниците треба да добијат пониски сметки, соопшти Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги. За тоа да се случи, првин е потребно корисниците да добијат решение од страна на комисијата за проверка на квалитет на испорачаната топлинска енергија дека […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

ЕСМ ќе управува со БЕГ заради континуирано обезбедување топлинска енергија

  Владата на вчерашната седница донесе Одлука за обезбедување дополнителни количини топлинска енергија во услови на кризна состојба во снабдувањето со топлинска енергија. Со оваа одлука дополнителните количини на топлинска енергија ќе се обезбедат од домашно производство со склучување договори за уредување на меѓусебните односи помеѓу вршителите на енергетските дејности на пазарите на енергија и […]

Вести Македонија Ударни вести

Од денеска започнува испораката на топлинска енергија

  Од денеска започнува испораката на топлинска енергија до потрошувачите поврзани на системите за централно греење во Скопје, што се врши по строго утврдени правила во зависност од атмосферските услови и надворешните температури, информираат од Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги. „Според регулативата, доколку надворешните температури се пониски се испорачува поголемо количество топлинска енергија […]