Вести Македонија Став Ударни вести

Воведување задолжителни паркинг места и простор за велосипеди

  Во насока на стимулирање на зголемена употреба на еколошки превозни средства, намален метеж во сообраќајот и намалено загадување на воздухот од употребата на моторни возила, Град Скопје достави до скопските општини препорака за носење одлука, со цел воведување задолжителни паркинг места и простор за велосипеди, во рамки на градежните парцели при издавање на одобренија […]

Вести Македонија

Град Скопје: Продолжува аплицирањето за субвенции за набавка на велосипеди

  Градот Скопје известува дека јавниот повик за субвенции на електрични тротинети заврши. Аплицирањето за субвенции за граѓаните за набавка на велосипеди е се уште во тек. За електричните тротинети, средствата што Градот Скопје ги субвенционира се во износ од 30% од вредноста на еден тротинет, но не повеќе од 8.000,00 денари по лице, со […]

Вести Македонија

Од утре започнува аплицирањето за субвенции за велосипеди и електрични тротинети

  Град Скопје утре на градската веб страница ќе објави два Јавни повици за Cубвенционирање на граѓаните на подрачјето на градот Скопје за купување велосипеди во 2022 година, како  и за субвенционирање на граѓаните на подрачјето  на градот Скопје за купување електрични тротинети во 2022 година, на кои граѓаните ќе можат да аплицираат.   Целта […]

Алтернатива Вести Македонија Настани

Општина Карпош ќе субвенционира за купување велосипеди и електрични тротинети

  Започнувајќи од понеделник, 21.март, Општина Карпош ќе ја спроведе акцијата за субвенционирање до 30% од цената за купување на нов велосипед, но најмногу до 3.000 денари, како и 30% од цената за купување на нов електричен тротинет, односно најмногу до 5.000 денари.   Право на аплицирање за субвенциите имаат сите полнолетни жители на општина […]

Вести Македонија Ударни вести

Аплицирајте за субвенции за велосипеди и електрични тротинети

  Град Скопје денеска ги објави повиците за доделување субвенции за купување велосипеди и електрични тротинети во 2021 година. Аплицирањето на овие повици ќе биде онлајн.     Граѓаните ќе можат да доставуваат фискални сметки за купен велосипед или електричен тротинет од почетокот на годинава, поточно од 1 јануари 2021 година. Средствата што Градот Скопје […]

Вести Македонија Ударни вести

Град Скопје ќе субвенционира велосипеди и електрични тротинети

  Градот Скопје наскоро ќе објави повик за доделување субвенции за велосипеди и електрични тротинети во 2020 година. Новитет оваа година е што граѓаните ќе можат да доставуваат фискални сметки за купен велосипед или електричен тротинет од 01.01.2020 година. Средствата што Градот Скопје ќе ги субвенционира се во износ од 50% од вредноста на велосипедот, […]

Вести Македонија Ударни вести

Велосипедско дефиле низ улиците на Скопје

  Стотици граѓани со своите велосипеди и електрични тротинети денеска учествуваа во познатото велосипедско – пешачко дефиле по улиците на Скопје што традиционално се организира како дел од Европската недела на мобилност 2019. Во дефилето што тргна од паркот „Ибни Пајко“ учествуваше и градоначалникот Шилегов. Велосипедистите се движеа по улиците во центарот на градот се […]