Вести Македонија Ударни вести

Сеизмолошката служба слави 64 години од своето постоење

  Почетоците на самостојна сеизмолошка служба во нашата земја датираат од 1.јули, 1957 година, кога е формирана Сеизмолошката станица во Скопје, како установа при Универзитетот во Скопје, основана на предлог на македонската влада.         Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, согласно со „Законот за учество […]

Вести Македонија

Земјотрес од 2,6 Рихтерови степени во Струмица

Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет (ПМФ) во Скопје, денеска во 9.48 часот регистрирала земјотрес во епицентралното подрачје на Струмица. Неговата Рихтерова магнитуда изнесува 2.6, а бил почувствуван од населението во околината на Струмица со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала.