Вести Изјави Македонија Ударни вести

Нуредини: Чистење на дивите депoнии и транспорт на отпадот од НП Шар Планина

  “Денес заедно со директорот на Управата за животна средина при МЖСПП Хисен Џемаили и директорот на ЈУНП „Шар Планина“ Ибрахим Дехари направивме обиколка на активностите за чистење на дивите депoнии и транспорт на отпадот на дел од предвидените локациите што се наоѓаат на територијата на националниот парк Шар Планина”, изјави Министерот за животна средина […]

Вести Македонија Ударни вести

Нуредини: Отворени сме за соработка и забрзување на процесот на ревалоризација на НП Маврово

  Министерството за животна средина и просторно планирање, Јавната Установа Национален Парк Маврово и граѓанските организации што работат на заштита на природата, на работен состанок, се согласија дека е потребно итно репрогласување на Националниот Парк Маврово. “Стручните лица од МЖСПП информираа за бројните податоци со кои се располага како резултат на други студии и проекти […]

Вести Македонија Ударни вести

Промовирани Националните црвени листи на габи и цицачи од европско значење

  Министерството за животна средина и просторно плaнирање ги промовираше Национални Црвени листи за габи и за пет селектирани видови на цицачи и Каталогот на типови живеалишта од европско значење – Националните Црвени листи за габи и за пет селектирани видови на цицачи (рис, мечка, видра, волк и шакал), како и Каталогот на живеалишта од […]

Вести Македонија Ударни вести

МЖСПП: И последната количина на опасен хемиски отпад дислоцирана од кругот на ОХИС

Со вчерашното заминување на последната пратка од околу 4,6 тона иницијатори и 5,2 тони хемикалии со непознат состав кон постројката за уништување во Франција, комплетно е завршен проектот “Безбедно отстранување на хемиски материи од локации и производни погони во кругот на АД ОХИС Скопје“. Земајќи предвид дека во Република Северна Македонија, нема инсталација за третман […]

Колумна Текстови

Социјалниот маркетинг – решение за нееколошкото однесување на граѓаните – БЕСАРТ ЛАЧИ

Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја. Загадувањето не заслужува посебен вовед и објаснување, но неколку последици од овој проблем се посебно застрашувачки. Според Светската здравствена организација (СЗО), во нашата држава околу 2.574 смртни случаи годишно се поврзани со загадување на воздухот, а дополнително овој проблем нѐ чини […]