Алтернатива Настани

ПАТ ОКОЛУ СВЕТОТ ЗА ЕДЕН ВЕК – 100 години Славко Јаневски

  Утре, 18.септеври во КИНОТЕКА со почеток од 20. часот  ќе се одржи поетско-музичко препрочитување на „Црни и жолти“ по повод 100 години од раѓањето на Славко Јаневски со ВИС “Тркалезна маса”. За почеток ќе биде прикажан филмот „Сонце зад решетки“ (1957), чиј потписник како автор на сценариото и режисер е Славко Јаневски. Настапуваат: Ана […]

Вести Изјави Македонија

Град Скопје ја прогласи 2020 за година на Славко Јаневски

Градоначалникот Петре Шилегов, на денешната седница на Советот на Град Скопје предложи 2020 да биде прогласена за година на Славко Јаневски, во чест на стогодишнината од неговото раѓање.  „За“ гласаа  32 советници, и советниците од ВМРО ДПМНЕ гласаа „За“. Град Скопје се грижи и ги вреднува нашите вистински вредности, а тоа ќе го докажува и […]