Вести Македонија Ударни вести

Запленети над 1.100 метри мрежа и околу 100 килограми риба во Преспанското езеро

  На 24. мај, во периодот од 00.20 до 07.00 часот, во координирана акција на полициски службеници од Мобилната единица за компензаторни мерки при ОГРМ, БЈБ во соработка со Државниот инспекторат за земјоделие и концесионерот на езерото во водите на Преспанското езеро се пронајдени 22 рибарски мрежи во вкупна должина од околу 1100 метри, со […]

Фото фб профил Ж. Гошаревски
Вести Македонија Ударни вести

Нивото на Преспанско Езеро порасна за 15 сантиметри

  Дури 15 сантиметри порасна водостојот на Преспанското Езеро во првите дванаесет денови од новата година. Управата за хидрометеоролошки работи објави дека според мерењата во Наколец, водостојот на Езерото на последниот ден од минатата година, поточно на 31.12.2020 година беше 842,25 сантиметри, а на 12 јануари 2021 година 842,40 што значи разликата е 15 сантиметри. […]

Вести Македонија Ударни вести

Заев: Обезбедени првични 80 милиони денари за ревитализација на Преспанско Езеро

  “Обезбедивме првични 80 милиони денари за ревитализација на Преспанското Езеро. Заштитата на природно богатство е наш приоритет и наша обврска е да покажеме грижа, за Преспанското Езеро да го сочуваме за идните генерации”, изјави премиерот Заев при посетата на преспанскиот регион која ја искористи и за увид и прецизирање на спроведувањето на препораките и […]

Вести Македонија Ударни вести

Акциски план за надминување на состојбите со намалениот водостој на Преспанското Езеро

    Министерството за животна средина и просторно планирање на 25-та Седница на Владата на РСМ, одржана на 1 декември, достави Анализа и Акциски план за Преспанското Езеро, која беше подготвена од Експертската работна група (ЕРГ) воспоставена од страна на МЖСПП за целта, а во која беа вклучени актуелните и пензионирани професори, експерти, технички стручни […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Ќе се спроведуваат активности за надминување на состојбите со Преспанското Езеро

      Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека во континуитет ја следи состојбата со Преспанското Езеро и презема активности во рамките на своите ингиренции. Со оглед на прекуграничниот карактер на управувањето со Преспанското Езеро поради неговата географска поставеност и по спроведената ратификација на трилатералниот “Договор за заштита и одржлив развој на […]