Вести Македонија Ударни вести

Фљакрон Беџети назначен за нов државен секретар во МТСП

  Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, во рамки на своите законски надлежности, го назначи Фљакрон Беџети за нов државен секретар во Министерството за труд и социјална политика. Според законот, државниот секретар го назначува ресорниот министер од редот на раководните  државни службеници. Фљакрон Беџети  функцијата државен секретар ја презема од позиција на раководител […]

Вести Македонија Ударни вести

25 септември, првиот ден на Јом Кипур е неработен ден за еврејската заедница

  Согласно Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ„ бр.21/98 и 18/07), 25 септември 2023 година (понеделник), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур е неработен ден за припадниците на еврејската заедница во РС Македонија, информираат од Министерството за труд и социјална политика.

Вести Македонија Ударни вести

Повеќе простор за развој и лично изразување на младите глуви и наглуви лица

  Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со претставници од Младинското здружение на глуви и наглуви „Млад знак“ и асоцијацијата „Гласни раце“. На средбата се зборуваше за финансиското работење на Националниот Сојуз на глуви и наглуви на Република Северна Македонија, како и можностите за нови критериуми за распределување на буџетите […]

Вести Македонија Ударни вести

Ќе се носат социјални мерки и измени или нов закон за минималната пензија

  Работната група за разгледување на предлози за прашањето за најниската пензија во РС  Македонија и пакет мерки за помош и поддршка на пензионерите денес ја одржа првата конститутивна седница. Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска на членовите на работната група им посака плодна работа и носење на издржани предлог решенија кои ќе […]

Вести Македонија Ударни вести

Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита

  Денеска започна исплатата на правата од социјална, детска и цивилна заштита за месец август 2023 година.     Корисниците на парични права коишто поседуваат дебитна картичка ќе можат да подигнат готовина на банкоматите на банките, да ги користат средствата за безготовински плаќања во продажната мрежа или преку електронско и мобилно банкарство од денеска, 05 […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Пензиите ќе се исплаќаат на почетокот на месецот

    Министерство за труд и социјална политика ги известува пензионерите дека пензиите ќе продолжат да се исплаќаат редовно. Министерството известува дека со исплатата на пензијата за месец август, се враќа редовниот начин на исплата наместо предвремената исплата на пензијата воведена поради прогласувањето на пандемија во државата и донесените мерки за заштита од корона вирусот. […]

Вести Македонија Ударни вести

Тренчевска: МТСП е отворено за сите пензионери

  Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска оствари средба со претставници на Иницијативниот одбор на пензионери на Македонија, кои денеска излегоа на протест со неколку барања.     На средбата претставниците на Иницијативниот одбор на пензионери ги изнесоа своите барања меѓу кои, линеарно зголемување од 3.500 денари на сите пензии, како и […]

Вести Македонија Ударни вести

Во тек е исплата на образовниот додаток за 4 мерен период за учебната година 2022/2023

  Министерството за труд социјална политика ги информира граѓаните дека во тек е исплата на образовниот додаток за четвртиот мерен период за учебната 2022/2023 година. Со oваа исплата се опфатени 30.999 корисници на образовен додаток на ниво на држава. Исплатата на додатокот за образование се врши во четири мерни периоди, и тоа: за првиот мерен […]

Вести Македонија Ударни вести

Ден на Републиката, 2-ри август е неработен ден за сите граѓани

  Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ“ бр.21/98 и 18/07), 02 Aвгуст (среда) 2023 година, Ден на Републиката е неработен ден за сите граѓани на Република Северна Македонија. Министерството за труд и социјална политика на сите граѓани им го честита Денот на […]

Вести Македонија Ударни вести

Продолжуваат да важат мерките за заштита на граѓаните од високите температури

  Министерството за труд и социјална политика ги повикува работодавачите, негователите и воспитувачите во градинките, вработените во Центрите за социјална работа, во Црвениот крст да ги почитуваат препораките од Министерството за здравство, за заштита на здравјето и превенирање на последиците од топлотните бранови кои следуваат, согласно Акцискиот план на Министерство за здравство за превенирање на […]