Вести Македонија Ударни вести

Духот и сенките на Југославија: Рефлексии и процеси, 30 години од распадот на СФРЈ

  Поранешна Југославија, погледната од дистанца од 30 години, во некои аспекти нудеше многу повеќе отколку што може да се постигне денес во државите што произлегоа од неа. Покрај економската моќ, еден битен аспект е состојбата со правата на малцинствата, посебно на Ромите, кои имаа многу повеќе права и беа поизедначени како граѓани со сите […]

Колумна Македонија Текстови

СВЕТОТ СЕ ДВИЖИ КОН ХАОС – Мерсел БИЉАЛИ

  Низ историјата, пандемиите предизвикувале двојни трагедии – масовно убивање луѓе, и уривање на светски поредоци. Пандемијата наречена „Црна смрт„ изби во Кина (1334 година), и многу брзо се прошири низ светот и уби над сто милиони луѓе, ама ја распадна и тогашната најсилна монголска империја. Таа болест во Европа усмртила над половина од севкупната […]