Вести Македонија Ударни вести

Општина Охрид обезбеди 600.000 денари за настраданите во Турција и Сирија

  На вонредна седница која се одржа денеска Советот на Општина Охрид, донесе одлука за доделување на финансиска помош за настраданите од катастрофалниот земјотрес кој се случи вчера на 6 февруари во Република Турција и Република Сирија. За таа намена од општинскиот буџет се обезбедени средства во вкупен износ од 600.000 денари, од кои 300.000 […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Охрид ќе го организира годинешниот Охридски пливачки маратон

  На денешниот координативен состанок кој го свика градоначалникот на Општина Охрид, Кирил Пецаков, донесена е одлука да се одржи Охридскиот пливачки маратон. Маратонот ќе биде поддржан од спонзори и од Агенцијата за млади и спорт. Охридскиот маратон традиционално се одржуваше под покровителство на претседателот на државата, но од неговиот кабинет вчера стигна соопштение дека оваа […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Охрид започна со поставување на заштитни брани со мрежа на реките од сливното подрачје на езерото

  Општина Охрид започна со поставување на заштитни брани со мрежа на реките од сливното подрачје на Охридското Езеро. Целта на овие метални механизми е да се заштити животната средина и да се спречи влевањето на најразлични видови на цврст отпад во езерските води. Ваква брана денеска беше поставена на реката Сушица, а во текот […]

Вести Македонија Ударни вести

Празникот Богојавление – Водици ќе биде одбележан само во црковните храмови

  Поради пандемијата од КОВИД 19, годинава нема да биде организирано традиционалното фрлање на Светиот крст во водите на Охридското Езеро од градското пристаниште во Охрид. Со одлука на Дебарско-кичевската епархија, на 19-ти јануари, празникот Богојавление – Водици ќе биде одбележан само во црковните  храмови. Ќе бидат организирани утрински богослужби и осветување на вода, со […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Охри: Значајни чекори за зачувување на статусот на УНЕСКО

  Општина Охрид во денешното соопштение објави дека во изминатите 18 месеци, Општината континуирано беше посветена на заложбите за имплементирање на сите препораки на УНЕСКО и успеа да направи многу значајни чекори за зачувување на статусот на светско природно и културно наследство, кој го поседува Охридскиот регион. “Како локална власт, во постојана координација со останатите […]

Вести Македонија Ударни вести

Езерскиот кеј во Охрид ќе добие нов изглед

  Езерскиот кеј во Охрид ќе добие нов изглед, соопштуваат од Општина Охрид. Како дел од проектите на актуелната власт во општина Охрид, кејот, едно од најпрепознатливите обележја на градот по долг период ќе биде целосно реконструиран. За овој проект дел од средствата во висина од 38 милиони денари веќе се обезбедени со одлука на […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Охрид: Граѓаните да се вклучат во креирањето на Општинскиот буџет за 20121 година

      Со цел да се креираат соодветни проекти кои ќе се финансираат од општинскиот буџет за 2021 година, Општина Охрид веќе десетина дена преку соодветна дигитална алатка поставена на општинската веб страница „Вклучи се-Граѓански буџет“ прибира идеи и предлози за решавање на приоритетни потреби и проблеми на граѓаните. Оваа дигитална алатка годинава се имплементира за […]

Вести Македонија Ударни вести

Донирани 36 компјутери за училиштата во Охрид

  Врз основа на Одлуката на Владата, за престанок и за давање на трајно користење на движни ствари на Општина Охрид, Универзитетот “Свети Апостол Павле“, донираше 36 компјутери за училиштата во Охрид.     Компјутерите ќе бидат подеднакво распределени во ОУ “Григор Прличев“ и во средните училишта, “Свети Климент Охридски“, “Свети Наум Охридски“ и средното […]

Вести Македонија Ударни вести

Општина Охрид започнува со уредување на крајбрежјето и отстранување на нелегални објекти

  Екипи на општинските јавни претпријатија во координација со Општина Охрид од денес ќе започнат со активности за уредување на крајбрежниот простор на Охридското Езеро, во потегот од „Горица 3“ до „Аквалина“ каде што во текот на изминатата седмица се вршеше отстранување на нелегални објекти и остатоци од урбана опрема.     Оваа седмица ќе […]