Вести Колумна Македонија Став Текстови Ударни вести

Агендата за проширување на ЕУ: Враќање на вистинскиот пат, или реприза на веќе виденото?-Ерван Фуере

  Ракот на корупцијата и понатаму е ендемичен, а актуелната власт сè повеќе потпаѓа под лошите навики на претходниот режим на Никола Груевски, пишува  Ерван Фуере за Республика. Како што се приближуваме кон крајот на оваа бурна година во која меѓународниот поредок беше грубо раскинат по бруталната инвазија на Украина од страна на претседателот Путин, […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Дигиталниот идентитет на Македонија во светот на вештачката интелигенција – Бранко Прља

  Како да ги зачуваме националните и креативни наследства со помош на вештачката интелигенција? – пишува Бранко Прља за Республика Преку интегративните процеси во ЕУ Македонија се бори за зачувување на сопствениот идентитет. Но, дали нешто се прави на полето на дигиталниот идентитет и актуелното поле на вештачката интелигенција? Следниот фронт на кој треба да […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Осум милијарди жители на планетата: Добра или лоша вест? – Кристијан Фидановски

  Демографијата не мора да биде судбина. Ниту државите во развој мора да продолжат да растат, ниту поразвиените држави, во случајов вклучувајќи ја и нашата, мора да се намалуваат. А, дури и доколку овие трендови продолжат, со секој демографски тренд, колку и да е неповолен, може да се живее – само се потребни вистински политики, […]

Вести Колумна Македонија Став Текстови

Зад сензационалистичките наслови се крие и говор на омраза-Христина Стојановска

  Без оглед дали ги пишуваат од своите лични или од лажни профили на социјалните мрежи, Македонците, се чини, се многу моќни и „речити“ кога станува збор за ширење на говор на омраза, пишува Христина Стојановска за Республика. Говорот на омраза не им е далечен, уште помалку непознат, на македонските корисници на социјалните мрежи. Напротив, кога […]

Македонија Став Текстови Ударни вести

Озимец:Вознемирувањето на новинарките на Интернет ја загрозува слободата на медиуми

  Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24.1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19.5% и закани по животот, пишува  Кристина Озимец за Республика. Над 81% од новинарките во Македонија се соочиле со вознемирување на Интернет поради нивната работа, покажа последното истражување на медиумската организација ПИНА, спроведено годинава, базирано […]

Вести Македонија Став

Дилеми и отворени прашања за иднината на отворен Балкан – Стефан Ристевски

  Дали државите од регионот можат политичките ветувања да ги претворат во реалност за граѓаните и компаниите, пишува Стефан Ристевски за Республика. Покрај обврските за регионална соработка и за одржување на добрососедските односи кои произлегуваат од Спогодбите за стабилизација и асоцијација, овие прашања се инкорпорирани и во преговарачките рамки во процесот на пристапување кон ЕУ. […]

Вести Македонија Став

(Не)културна „војна“ на патот кон Европа – Соња Крамарска

  Eкстремистичките испади прераснаa во државна политика на Република Бугарија кон Македонија која ги затече македонските власти кои не успеваат да формулираат одговор што ќе ја задоволи пошироката јавност, пишува Соња Крамарска за Республика. Како сведок во детството на пограничните средби меѓу Македонија и Бугарија, поточно меѓу жителите на Малешевијата и Благоевград, со неверување го […]

Вести Колумна Став Текстови Ударни вести

Како Извештајот на ЕК за 2022 година го гледа напредокот на македонските евроинтеграции? -Иван Дургутов

  Новиот тон на годинешниот извештај, како и трите посети на Скопје за само една година на претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, го илустрираат значењето кое Брисел продолжува да ѝ го посветува на земјава. Напредокот на нашата држава е очигледен, а како „домашна задача“ останува претстојното усогласување на македонското со европското право да стане повеќе од регуларен бирократски процес, пишува Иван Дургутов за […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Пропусти во регулативата за недела како неработен ден – Мимоза Богатинова Кузмановски

  Законското решение не е најсоодветно и може да доведе до дискриминирање и на работниците и на правните субјекти кои делуваат на слободниот пазар, пишува Мимоза Богатинова – Кузмановски за Республика. По речиси две години од иницијативата на Сојузот на синдикати на Македонија беа донесени измени во законската регулатива кои требаше да овозможат денот недела да биде […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Во младите не се вложува доволно – Сотир Габелоски

  И покрај одреден напредок, главните проблеми на младите досега неуспешно се решаваа. Ќе понуди ли новата Национална стратегија за млади можност за нова ера?- пишува Сотир Габелоски за Республика Изработката на новата Национална стратегија за млади на Северна Македонија започнува и таа ќе го опфати периодот 2023 – 2027 година. Новата стратегија треба да одреди јасни […]