Вести Македонија Став

МЗД бара зголемување на Предлог-буџетот за КСЗД

  Мрежата за заштита од дискриминација бара зголемување на Предлог-буџетот за Комисијата за спречување и заштита од дискриминација со што ќе се обезбеди нејзина функционална независност и непречено и сеопфатно функционирање, со цел грижа за маргинализираните граѓани   Владата на РСМ, на 1 ноември 2021, ја информираше јавноста дека на 30 октомври го усвоила Предлог-буџетот […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Утврдена дискриминација кон транссексуална жена од страна на аптека „Виола“

    Директна дискриминација врз основа на родов идентитет сторена врз транссексуална жена утврди вчера Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД), информираат од Коалиција „Маргини“. Дискриминацијата е сторена преку барање на специјалистички извештај за добивање на лек и покрај уредно приложени рецепти, читање на глас на лични податоци пред трети лица и вребално […]

Вести Македонија Став

Собранието транспарентно да избере професионални и независни членови на КСЗД

  Мрежата за заштита од дискриминација бара од Собранието на РСМ да започне транспаретна и отчетна постапка за избор на професионални, искусни и непартиски лица за членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) кои ги исполнуваат условите согласно член 17 од Законот за спречување и заштита од дискриминација. Огласот за избор на […]

Вести Македонија Ударни вести

Политичките партии да потпишат Декларација за спречување и заштита од дискриминација

  Здруженијата на граѓани ги повикуваат политичките партии кои учествуваат во парламентарните избори да ја поддржат декларацијата за приоритетно донесување на Законот за спречување и заштита од дискриминација од страна на идниот парламентарен состав.     Иницијатори на декларацијата се девет мрежи на здруженија на граѓани (Мрежата за заштита од дискриминација (МЗД), Национална мрежа за […]