Колумна Став Текстови

Образовниот систем во Македонија: вистинска научна заедница или фарса? – Артан Лимани

  Деполитизацијата и акцентот на научни истражувања ќе го насочат образованието на правиот пат. Зборот универзитет потекнува од латинскиот збор „universitas” што значи научна заедница или заедница на научници или мислители. Првите регистрирани заедници на студенти и професори се сметаат дека се случиле во Универзитетот Ал-Каравијин во Мароко и во Универзитетот во Болоња во Италија. Се верува дека првиот докторат е издаден […]