Алтернатива Настани

Ново издание на Државниот архив „Спомени и материјали од НОАВМ“ (1941 – 1945)

  Делото „Спомени и материјали за Националноослободителната и антифашистичка војна на македонскиот народ (1941 – 1945), Сеќавања од учесници во Националноослободителната борба и антифашистичка војна на македонскиот народ во Битола и Битолско“, том 1, книга 2, претставува продолжение на проектот почнат во 2021 година. Во втората книга се наоѓаат спомените на триесет и шест борци […]

Вести Македонија Ударни вести

Заврши најголемата манифестација “ICARUS” организирана од Државниот архив

  Со посетата на Охрид и на неговите значајни историски знаменитости, заврши тридневната 31-ва Конвенција на ICARUS, (Меѓународна организација за архивско истражување со седиште во Виена), која што се одржува двапати годишно и чијшто слоган беше “Common Archival Heritage – preservation, accessibility, digitisation”.   “Ова е досега најголема манифестација од областа на архивистиката што се […]

Вести Македонија Ударни вести

Државниот архив домаќин на 31. Конвенција на Меѓународниот центар за архивски истражувања

  Државниот архив е домаќин на 31. Конвенција на Меѓународниот центар за архивски истражувања (ИКАРУС), со седиште во Виена, што ќе се одржи од 8 до 10 ноември 2023 г., во Скопје и во Охрид. Темата на Конвенцијата е „Заедничко архивско наследство – заштита, достапност и дигитализација“, во чии рамки ќе бидат презентирани трудови од […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

Државниот архив на РСМ е домаќин на 31. Конвенција на ИКАРУС

  Државниот архив е домаќин на 31. Конвенција на Меѓународниот центар за архивски истражувања (ИКАРУС), со седиште во Виена, што ќе се одржи од 8 до 10 ноември 2023 година, во Скопје и во Охрид.     Темата на Конвенцијата е „Заедничко архивско наследство – заштита, достапност и дигитализација“, во чии рамки ќе бидат презентирани […]

Вести Македонија Ударни вести

Обуки во Државниот архив

  “Државниот архив ја продолжува својата зацртана активност за популаризирање на историјата и архивистиката. Покрај отворените денови на Државниот архив и организираните посети на средношколци и предавањата што ги реализираат вработени во одделни средни училишта ширум земјава, Државниот архив потпишува и меморандуми и договори за соработка со повеќе институции, организации и училишта” – изјави директорот […]

Вести Македонија Ударни вести

Државниот Архив објави повик за подарување на архивски материјал

  Државниот архив во интерес на имателите и истражувачите од државата и странство постојано презема активности за откривање и евидентирање на архивските материјали што се наоѓаат во приватна сопственост. “Сите граѓани кои имаат архивски материјал (документација), да покажат општествена одговорност и да го подарат на Државниот архив како институција која се грижи за колективната меморија […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

“120 ГОДИНИ ИЛИНДЕНСКО ВОСТАНИЕ – Документи и фотографии”

  На големиот празник Илинден, на Плоштадот во Охрид, на видео-бим, Државниот архив ја прикажа изложбата: “120 ГОДИНИ ИЛИНДЕНСКО ВОСТАНИЕ – ДОКУМЕНТИ И ФОТОГРАФИИ”, која што беше претставена на манифестацијата  “ДЕСЕТ ДЕНА КРУШЕВСКА РЕПУБЛИКА”, во револуционерното Крушево.         ​Изложбата содржи над 300 архивски документи и фотографии прикажани на 20 изложбени паноа. Документите […]

Вести Македонија Ударни вести

Изложба на Државниот архив по повод “120 години Илинденско востание”

  Во рамките на манифестацијата “Десет дена Крушевска Република“, пред Македониумот во Крушево, е отворена изложбата: “120 години од Илинденското востание – архивска меморија“, со која Државниот архив се приклучува кон одбележувањето на 120-годишнината од илинденската епопеја.     ​   Изложбата содржи над 300 архивски документи и фотографии прикажани на 20 изложбени паноа. Документите […]

Вести Македонија

Државниот архив ја продлабочува соработката со дијаспората

  Државниот архив повеќе години соработува со нашата дијаспора и ја збогатува документацијата за функционирањето на Клубовите во САД, Канада, Австралија и во други земји.   На Првиот симпозиум на Обединетата македонска дијаспора (ОМД), одржан на 20 јули 2023 година во Скопје, Државниот архив доби и Благодарница за своето учество во програмата “Родум од Македонија”. […]

Вести Македонија Ударни вести

Соработка на “Фемили срч” со Државниот архив

  Директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески оствари работна средба со Жил Франсоа, директор за Европа на “Фемили срч” и со д-р Џонатан МекКолум, директор за Блиски Исток и Северна Африка на истата организација.         “Фемили срч интернешенл” е непрофитна корпорација регистрирана во Солт Лејк Сити, во сојузната држава Јута, САД, […]