Алтернатива Настани

Мултимедијалниот проект „Капење“ на Дориан Јовановиќ и Стефан Шашков во Чифте амам

  Мултимедијалниот проект „Капење“ на авторите Дориан Јовановиќ и Стефан Шашков денеска ќе биде отворен во Чифте амам во 20:00 часот, а ќе трае до 7 јануари 2024 година. – Со овој проект, на еден симболичен начин ја продолжуваме традицијата на амамот, како место за прочистување, додавајќи и една нова димензија, а тоа е прочистување […]

Алтернатива Настани

Јубилејна изложба „110 години од раѓањето на уметницата Лена Стефанова“

  Во Националната галерија – објект Чифте амам денеска (20 декември) во 12 часот ќе биде отворена изложбата „110 години од раѓањето на уметницата Лена Стефанова (1913 – 1991)“. Лена Стефанова зазема втемелувачко и изделено место во историјата на современата македонска ликовна уметност.  Од НГМ велат дека Стефанова има голема улога во културата на уметноста […]

Алтернатива Настани

Изложба на Ешреф Ќахили “Музеј на детството” во Чифте амам

  Во Националната галерија – објект Чифте амам, денеска, 5 декември, во 19:00 часот ќе биде отворена изложбата „Музеј на детството“ на ликовниот уметник и професор Ешреф Ќахили од Приштина, Косово. Изложбата „Музеј на детството“ опфаќа триесетина дела во техника масло на платно и комбинирана техника. Куратор на изложбата е Маја Крстевска, виш кустос во […]

Алтернатива Настани

„Once upon a time in the east“ – изложба на Томе Аџиевски во Чифте амам

  „Once upon a time in the east“ е насловена изложбата на дела од ликовниот уметник и скулптор Томе Аџиевски. Изложбата ќе биде отворена денеска во 19:30 часот во Националната галерија – објект Чифте амам. Аџиевски ќе се претстави со скулптури и мултимедијални дела кои содржат лим, каширана хартија, пластика, метал, спирали од стари душеци, […]

Алтернатива Настани

Ретроспективна изложба на Миле Корубин во Чифте амам

  Во Националната галерија на Северна Македонија – објект Чифте амам – на 28 септември (четврток) во 20 часот ќе биде отворена ретроспективно-јубилејната изложба на Миле Корубин (1922 – 2000). Поттик за организирање омаж посветен на Миле Корубин, еминентен македонски сликар, е одбележувањето на 100-годишнината од неговото раѓање. Овие јубилеи се основни поводи преку кои […]

Алтернатива Настани

Уметник со сопствена еволуција – Миле Корубин 1922-2000 во Чифте амам

  Чифте амам, 28 септември   Миле Корубин − уметник со сопствена еволуција „Секоја слика ја сметам за незавршена. Нејзиното завршување се остварува во следната слика и така натаму. И, можеби, сите тие слики заедно значат едно оформено уметничко дело.“ Миле Корубин (Абаџиева, Соња, „Насликаното поле за медитација“, Скопје: Уметничка галерија, 1995, стр. осум)   […]

Алтернатива Настани

Награда ДЕНЕС во Чифте амам – Изложба на добитници

  Изложба на тројцата добитници на наградата ДЕНЕС 2023 – Ѓорѓи Десподов, Клелија Живковиќ, Бурџу Мусли; документарна изложба за наградата ДЕНЕС; церемонија по повод јубилејот   14 септември 2023 година (четврток), Национална галерија на Република Северна Македонија – Чифте амам 13:00 часот – презентација на Ѓорѓи Десподов, Клелија Живковиќ, Бурџу Мусли и разговор со жири-комисијата […]

Алтернатива Настани

„Ветар параклет“ – самостојна изложба на Димитрие Дурацовски во Чифте амам

  „Ветар параклет“ е насловот на самостојната изложба на Димитрие Дурацовски која денеска, петок (1 септември) во 20 часот, ќе биде отворена во Националната галерија-објект Чифте амам во Старата скопска чаршија. Куратор на изложбата Горанчо Ѓоргиевски, кустос во Националната галерија. Димитрие Дурацовски, како сликар уметник, речиси четири децении не е претставен пред публиката, меѓутоа неговата […]

Алтернатива Настани

Изложба во Чифте Амам “ВЕТАР ПАРАКЛЕТ” на Димитрие Дурацовски

  Изложба”ВЕТАР ПАРАКЛЕТ” на Димитрие Дурацовски, 1 септември, Чифте Амам, 20 часот Творештвото на Дурацовски може да се одбележи како метафизичко и во исто време концептуално и имајќи го предвид времето во кое што почнува да твори (1973) и кога неофицијално престанува со сликарството (1987), можеме недвосмислено да кажеме дека тој е творец претеча на […]

Алтернатива Настани

“ОБОЕН ТЕСТАМЕНТ” во Чифте Амам

  Институтот за истражување и анализа на политики организира настан „Обоен тестамент“, кој има за цел да го одбележи Денот за сеќавање на Холокаустот врз Ромите.   Детали за настанот: Обоен тестамент – Комеморација на Денот за сеќавање на Холокаустот врз Ромите. Датум: 11 август 2023 година Време: 19:30 часот Место: Чифте амам (Стара скопска […]