Вести Македонија Ударни вести

Намалување на бројот на нови случаи и починати од Ковид-19 изминатата недела

  Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје, во периодот од  7-ми до 13-ти март, тестирани се вкупно 15.264 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање и антигенско тестирање за присуство на SARS-CoV-2, со намалување од 12% во однос на минатата недела.   Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (n=983; […]

Вести Македонија Ударни вести

Продолжува трендот на намалување на бројот на новозаразени Ковид-19 случаи

  Продолжува трендот на намалување на бројот и на процентот на новозаразени од КОВИД-19, информираат од Институтот за јавно здравје. Паѓа и бројот на активни случаи кој изнесува 2091, од кои половината се во Скопје. По Скопје, најмногу активни има во Прилеп 148, во Битола 135 и во Велес 101, додека во другите градови нивниот […]

Вести Македонија Ударни вести

ИЈЗ: Намалување од 32,3% на заболени од корона во однос на минатата недела

  Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од  28.02.2022 до 06.03.2022г Тестирани се вкупно 17.416 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање и антигенско тестирање за присуство на SARS-CoV-2, со намалување од 9,4% во однос на минатата недела.   Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (n=1.418; 56,6%), […]

Вести Македонија Ударни вести

Намалување на бројот на позитивни случаи од Ковид – 19

  Според извештајот на ИЈЗ, регистрирани сe 3.702 нови позитивни случаи од 34 градови во државата, со намалување од 39,5% во однос на минатата недела (n=6.120). Процентот на позитивност се движи од 13,1% до 24,2%, просечно 18,6%.   Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 21.02.2022 до 27.02.2022г., Тестирани се вкупно […]

Вести Македонија Ударни вести

ИЈЗ: Намалување на позитивни случаи од 29,2% во однос на минатата недела

  Регистрирани сe 6.119 нови позитивни случаи од 34 градови во државата, со намалување од 29,2% во однос на минатата недела (n=8.638). Процентот на позитивност се движи од 16,7% до 31,1%, просечно 25,8%., информираат од ИЈЗ.   Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 14 до 20 февруари, тестирани се вкупно […]

Вести Македонија Ударни вести

ИЈЗ: Зголемен бројот на новозаразени и реинфекции со Ковид-19

  Регистрирани сe 11.610 нови позитивни случаи од 35 градови во државата, со зголемување од 4,5% во однос на минатата недела (n=11.115), се наведува во Извештај на ИЈЗ од 17-ти до 23-ти јануари. Процентот на позитивност се движи од 23,6% до 34,4%, просечно 29,1%.   Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот […]

Вести Македонија Ударни вести

МЗ: Шест месечно бебе со вродена аномалија почина од Ковид-19

  ИЈЗ денеска во извештајот доставен до МЗ, пријави починато дете на шест месечна возраст, кое во регистарот Мој Термин е заведено дека починало на  03.01.2022. Според податоците добиени од Клиниката за детска хирургија, станува збор за дете со вродена аномалија на черепот. Доенчето е примено на Клиниката за Неврохирургија заради оперативна интервенција. По добивање […]

Вести Македонија Ударни вести

ИЈЗ: Македонија е во фаза на широка трансмисија

  Заклучно со 12 септември во Македонија од ковид-19 починале 6.277 лица, а според извештајот на Институтот за јавно здравје, меѓу нив се 31 здравствен работник, седум трудници и пет пациенти кои се воделе како реинфицирани. На 8 април 2021 година во земјава се регистрирани најголем број смртни случаи од ковид-19, дури 49.       Од регистрираните смртни случаи од ковид-19, најголем дел се на возраст […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Филипче и Комисијата бараат мерки за Тетово и регионот

  Министерот за здравство д-р Венко Филипче на утринска координација со членови на Комисијата за заразни болести разговараа за епидемиолошката состојба во Тетово и се договорија до ГККШ на Владата да предложат нови мерки за овој регион, како би се спречило рапидното ширење на вирусот Ковид 19.   Состојбата во Тетово е крајно сериозна и […]

Вести Македонија Ударни вести

ИЈЗ: Намалување од 48,3% на нови ковид случаи од претходната недела

    Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје, во периодот од 10 до 16 мај 2021, тестирани се вкупно 16.773 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање и антигенско тестирање за присуство на SARS-CoV-2, со зголемување од 6,3% во однос на минатата недела. Регистрирани сe 674 нови позитивни случаи од 31 […]