Алтернатива Вести Македонија Настани

Одбележување 60 години од основањето на Музејот на современата уметност

  Оваа година на 11 февруари Музејот на современата уметност – Скопје бележи 60 години од основањето. Со цел одбележување на овој настан и како најава за програмските активности во јубилејната 2024 година, Музејот организира дневен настан – матине – на 10 февруари, сабота, со почеток во 12 часот. На овој значаен јубилеен ден, ексклузивно, […]

Алтернатива Настани

„Дефрагментација“ Изложба со дела од колекцијата на МСУ

  Позната полската актерка, филмска режисерка и продуцентка Малгоржата Потоцка (1953), која во средината на 70-те години живеела во Скопје, инспирирана од учеството на Полска во обновата на Скопје и изградбата на Музејот на современата уметност, го режираше филмот „Екран за Скопје“ (1985), кој подоцна му го подари на нашиот музеј.   Ова видео продуцирано […]

Алтернатива Настани

Ноќна музејска тура во Музеј на современа уметност

  Ноќна музејска тура во Музеј на современа уметност, во вторник на 12 јули, во 20 часот, заедно со кустос Бојана Јанева.   Ќе имате ретка можност со личен водич да посведочите на креативната работа на нашите ексклузивни гости, светски познатите уметници Артур Жмијевски и Павел Алтхамер, информираат од МСУ.         Во […]

Алтернатива Настани

Музеј на современата уметност Скопје: Изложба “Се што ни е заедничко”

  Во Музејот на современата уметност ќе биде изложена поставката „Се што ни е заедничко“. Јонас Стаал | Jonas Staal Нови сојузи| New Unions | 2016 – 2019 Инсталација | Installation   „Нови сојузи“ е уметничка и политичка кампања чија појдовна точка е тековната политичка, економска, хуманитарна и еколошка криза во Европа со цел да […]

Алтернатива Македонија Настани

Музејот на современата уметност слави јубилеј од 50 години

    Музејот на современата уметност – Скопје оваа година на 13 ноември прославува јубилеј: 50 години од маркантното архитектонско здание – симболот на светската солидарност во Скопје. Ве покануваме да бидете со нас во одбележувањето на овој јубилеј, па затоа Ве водиме низ историјата на оваа зграда од првиот нејзин ден. Ќе ви ја […]