Вести Изјави Македонија Ударни вести

Влез во објект со документ за прележан вирус во рок од 45 дена

  Почнувајќи од понеделник, граѓаните освен сертификат за вакцинација или потврда за примена една доза вакцина, во угостителски објекти и на други локации опфатени со мерките, ќе може да влезат и со потврда за прележан ковид, но само првите 45 дена, сметајќи од денот кога оздравеле, информираше денеска министерот за здравство д-р Венко Филипче.   […]

Вести Македонија Ударни вести

Идентификуван најстариот документ кој се чува во Државниот Архив -Битола

  Државниот Архив на РСМ – Одделение Битола, располага со 995 фондови и 32 збирки. Иако поголемиот број документи се од периодот по Втората светска војна, постои архивски материјал со многу важни податоци за политичката, културната и стопанската историја за подрачјето на општините за кое е надлежно, како и пошироко за периодот до 1944 година. […]

Вести Македонија Ударни вести

Потпишана е Извршна програма за културна соработка меѓу Република Македонија и НР Кина за 2018-2023 година

  Министерот за култура Роберт Алаѓозовски и министерот за култура на Народна Република Кина, Луо Шуганг вчера во Кина потпишале Извршна програма за културна соработка меѓу Република Македонија и НР Кина за 2018-2023 година. Средбата е одржана во рамки на Третиот форум на Иницијативата за соработка помеѓу НР Кина и земјите на Централна и Источна […]