Вести Македонија Ударни вести

После 50 години се обновува патната врска Преспа и Охрид преку „Галичица“

  Освен што ќе се подобри квалитетно патното поврзување меѓу овие два града, ќе добиеме современа патна инфраструктура која ги поврзува двата најзначајни туристички центри во земјата – Охридскиот и Преспанскиот. Со тоа на туристите ќе им се овозможат соодветни современи услови за патување и за посета на туристичките капацитети на двете страни од националниот […]

Вести Македонија Ударни вести

Нивото на Преспанското Езеро е за 1,45 метри пониско од просекот за месец март

  За еден сантиметар е намален водостојот на Преспанското Езеро, а нивоата на другите две природни езера во земјава се исти со вчерашните, покажуваат резултатите од мерењата направени од Управата за хидрометеоролошки работи. Водостојот на Преспанското Езеро е за 1,45 метри понизок од просекот за март, иако за 20 сантиметри го има надминато апсолутниот минимум. […]

Вести Македонија

Во живо од Преспа: потпишување на договорот меѓу Македонија и Грција

Во живо од Преспа: потпишување на договорот меѓу Македонија и Грција Geplaatst door DW на македонски op zondag 17 juni 2018