Вести Изјави Македонија Статуси Ударни вести

За време на пандемијата 800 крводарителски акции обезбедија 55.000 единици на крв

  Во изминатата година за време на пандемијата се реализираа 800 крводарителски акции и се обезбедија 55.000 единици на крв, тромбоцитна маса и она што беше важно и спаси многу животи – ковалесцентната плазма, изјави денеска министерот за здравство, Венко Филипче.         Благодарение на крводарителството во ниту еден момент не беа загрозени […]

Алтернатива Вести Македонија Настани Ударни вести

21 MAJ – Осамостојување на Црвениот Крст на РCМ

  Годините минуваа, а Црвениот крст се повеќе се оспособи да ги врши хуманитарните цели и задачи; да дава помош таму каде што е неопходно.   Своите цели и задачи Црвениот крст ги има усогласено со принципите на Меѓународтното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, и тоа: Хуманост, Непристрасност, Неутралност, Независност, Доброволна служба, Единство, […]

Македонија Настани

Пуштен во употреба новотоворениот Центар за обука за прва помош при Црвениот крст

“Ми претставува големо задоволство што денес сум овде, осебно што токму денес започнува со работа новиот Центар за прва помош. Место во кое што, би рекол, е концентриран целиот капацитет, знаење и умеење за изведување на обуки на лица како да укажуваат прва помош“. Ова, покрај другото, го изјави министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски […]

Алтернатива Македонија Настани Ударни вести

Жито Лукс со донација за Црвен крст по повод Светскиот ден за борба против гладот

  Со донација на свои производи на Црвениот крст Скопје, Жито Лукс го одбележува Светскиот ден за борба против гладот. Компанијата донира производи од своето портфолио, лебови, колачи и брашно за ранливите групи и семејствата што се наоѓаат во неповолна социјална состојба. Донираните производи ќе бидат распределени преку мрежата на канцеларијата на Црвениот крст.   […]

Вести

Црвениот крст на САД се извини поради „расистичкиот“ плакат

Проблемот е што речиси сите бели деца на плакатот се однесуваат во склад со безбедосните правила, додека речиси сите црни деца се однесуваат спротивно на правилата ЊУЈОРК (АА) – Црвениот крст на САД во понеделникот јавно се извини поради плакатот кој го објави во врска со сигурноста на базените, кои многумина го доживеаа како расистички, […]