Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

ЛК: Институциите да ги заштитат лекарите од злоупотреба за лажно рекламирање

  Лекарската комора на РС Македонија, како професионално здружение на сите доктори по медицина, јавно бара од Основното јавно обвинителство и Министерството за внатрешни работи итно да постапуваат и да ја спречат злоупотребата на професионалниот интергитет и авторитет на лекарите во функција на лажно рекламирање на непроверени форми на медицински препарати, лекови, додатоци во исхрана, […]

Вести Македонија Став Топ теми Ударни вести

Лекарска комора: Ниту еден пациент не заслужува злоупотреба на терапијата за лична корист

  Лекарската комора на РС Македонија изразува голема загриженост во однос на вознемирувачките информации изнесени во медиумите за наводни злоупотреби со цитостатици на Клиниката за онкологија и радиотерапија, што доколку се покажат како вистинити ќе значат голема повреда на правата на пациентите, но и непочитување на основните етички принципи во вршење на здравствената дејност, што […]

Вести Македонија Топ теми Ударни вести

Лекарската комора му ја одзеде лиценцата анестезиологот Дервиши

  ОЈО Тетово до Основниот суд во Тетово поднесе Обвинителен предлог против едно лице за кривични дела – Несовесно работење во службата од член 353-в став 2 во врска со став 1, како и Неовластено снимање според член 152 став 2 од Кривичниот законик. Во спроведената претходна постапка беа прибрани докази кои го поткрепуваат основаното […]

Вести Здравје Магазин Македонија Ударни вести

Лекарска комора: Здравствените работници се најважниот капитал на здравствениот систем

  Лекарите и другите здравствени работници се најважниот капитал на здравствениот систем што треба да се почитува, заштити, поддржи и навремено надополнува за системот да биде во кондиција, да испорачува квалитетна здравствена заштита, истакнува Лекарската комора по повод одбележување на 7 Април, Светскиот ден на здравјето. Пандемијата предизвикана од ковид-19 покажа дека заштитата на здравјето […]

Вести Македонија Ударни вести

Министерот за здравство Меџити одржа состанок со Лекарската комора

  Министерот за здравство, Фатмир Меџити одржа состанок со Лекарската комора на РСМ, каде централна тема беше справување со предизвиците на миграцијата на лекарите и предизвиците со кои се соочуваат во нашата држава.         На оваа средба се истакна дека го препознаваме вредниот придонес што лекарите го даваат во нашиот здравствен систем […]

Вести Македонија Ударни вести

Средба на Лекарска комора и ЈО: Стручниот надзор не го заменува судско-медицинското вештачење

  Унапредување на соработката и зголемување на ефикасноста во водењето на постапките беше во фокусот на средбата на претседателката на Лекарска комора проф. д-р Калина Гривчева Старделова и Јавниот обвинител на РСМ, Љубомир Јовески. Средбата се реализираше на иницијатива на Лекарската комора, со цел да се разгледаат барањата за вршење стручен надзор како дел од […]

Вести Македонија Ударни вести

Заканата за безбедноста на лекарите е и закана за грижата за пациентите

  Со цел подигнување на свеста за насилството врз лекарите и здравствените работници и поттикнување на преземање на мерки за негово намалување Лекарската комора се придружува кон одбележување на 12 Март, Европски ден против насилството врз здравствените работници, кој годинава се одбележува во четврти пат. Светската здравствена организација известува дека до 38% од здравствените работници […]

Алтернатива Здравје Магазин Македонија Настани

Проф. д-р Гривчева Старделова: Подигнување на свеста за потхранетоста предизвикана од болести

  Претседателката на Лекарска комора, проф. д-р Калина Гривчева Старделова беше панелист во панел дискусија на тема  „Исхраната и нејзиното влијание врз оралното и целокупното здравје“ организирана од сопругата на Претседателот на РСМ, проф. д-р Елизабета Ѓоргиевска и проектот „МладиХаб – градење вештини за вработување, компетенции и можности за вмрежување за младите”. Целта на дискусијата […]

Вести Македонија Став Ударни вести

Лекарска комора ги поздравува измените на КЗ за казнување насилство врз здравствените работници

  Лекарската комора како професионално здружение на сите доктори по медицина во нашата земја го поздравува носењето на измените на Кривичниот законик со кои вербалното и физичкото насилство над лекарите и другите здравствени работници се смета за кривично дело “спречување службено лице во вршење службено дејствие” и соодветно ќе се казнува. Со новите измени во […]

Вести Македонија Ударни вести

Лекарската комора обезбеди 5.000 евра за настраданите во Турција

  Во знак на солидарност и поддршка Извршниот одбор на Лекарска комора донесе одлука за доделување на парична донација во висина од 5.000 евра за настраданите граѓани на Турција во катастрофалниот земјотрес кој однесе многу човечки животи и предизвика огромна материјална штета. Средствата се уплатени во фондот “Хуманитарна акција” кој е воспоставен од Центарот за […]